Sari direct la conținut

Washingtonul „estimează” că Israelul a folosit arme într-o manieră „incompatibilă” cu dreptul umanitar internaţional

HotNews.ro
Israelul a atacat cartierul As Salam din Rafah, la sucrt timp dupa ordinul de evacuare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Israelul a atacat cartierul As Salam din Rafah, la sucrt timp dupa ordinul de evacuare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite ale Americii au criticat folosirea de către Israel a armelor americane în Fâşia Gaza, dar fără a suspenda livrarea acestora, nereuşind să concluzioneze că armata israeliană a încălcat dreptul umanitar internaţional, potrivit unui raport mult aşteptat al Departamentului de Stat, difuzat vineri, notează AFP.

Raportul afirmă că este „rezonabil să se estimeze” că Israelul a folosit arme într-o manieră incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional şi, prin urmare, cu legea americană, dar Statele Unite nu au reuşit să ajungă la „concluzii” definitive în această etapă, scrie Agerpres.

Publicarea acestui raport a fost amânată cu câteva zile din cauza dezbaterilor din cadrul Departamentului de Stat.

Acesta intervine la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat public că va suspenda livrarea anumitor categorii de arme dacă Israelul va lansa o ofensivă majoră în oraşul suprapopulat Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, căreia i se opune.

Preşedintele american însuşi a mandatat Departamentul de Stat în februarie să examineze dacă utilizarea de către ţări angajate într-un conflict activ şi care beneficiază de ajutor militar american, printre care Israelul, respectă legea americană.

Această evaluare pe termen lung diferă de decizia Statelor Unite de a suspenda săptămâna trecută livrarea unui transport de muniţii şi bombe destinate Israelului.

„Natura conflictului din Fâşia Gaza face dificilă evaluarea sau tragerea de concluzii despre incidente individuale”, a subliniat raportul care a fost trimis Congresului.

„Cu toate acestea, având în vedere dependenţa semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în Statele Unite, este rezonabil să se estimeze că articolele de apărare (…) au fost folosite de forţele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri incompatibile cu obligaţiile sale în domeniul dreptului internaţional umanitar”, a continuat raportul.

În ciuda unor „preocupări serioase”, ţările care primesc ajutor militar american au oferit, însă, „garanţii suficient de credibile şi de fiabile pentru a permite furnizarea în continuare” de arme, a concluzionat raportul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro