Sari direct la conținut

Un primar a montat o cameră de supraveghere într-o secție de votare. Edilul s-a ales cu dosar penal / Ce alte infracțiuni au fost comise în ziua de dinaintea alegerilor

HotNews.ro
Sectia de votare, Foto: Hotnews
Sectia de votare, Foto: Hotnews

Poliţiştii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de violare a confidenţialităţii votului, după ce primarul unei comune din judeţul Maramureş a montat, în cursul dimineții, o cameră de supraveghere într-o secţie de votare, a anunțat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

„Un cetăţean dintr-o comună din judeţul Maramureş a sesizat faptul că, într-o secţie de votare, s-a montat o cameră audio-video. În urma deplasării echipajului de poliţie, s-a constatat că, în această dimineaţă, primarul din localitate şi un cetăţean au montat o cameră de supraveghere cu scopul de filma procesul electoral”, a declarat reprezentanta MAI, într-un briefing de presă, potrivit Agerpres.

„În prezenţa organelor de poliţie, camera de supraveghere a fost demontată şi scoasă din incinta secţiei de votare. La acest moment, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de violare a confidenţialităţii votului, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal”, precizat Monica Dajbog.

Alte incidente înregistrate în cursul zile de sâmbătă

Purtătoarea de cuvânt a MAI a detaliat alte două incidente apărute în timpul zilei:

  • Într-o comună din Călăraşi, primarul în funcţie a sesizat faptul că un candidat şi personaje din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor;
  • În judeţul Brăila, poliţiştii dintr-o localitate au fost sesizaţi prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetăţean ar fi primit suma de 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor, iar suma de bani a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În total, în cursul zilei de sâmbătă, au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare, a mai spus Dajbog.

Amenzi de 21.300 de lei și dosare penale penale cu privire la 31 de posibile infracţiuni

În urma acestor sesizări, au fost aplicare 70 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 53 de avertismente şi 17 amenzi, în valoare de 21.300 de lei

De asemenea, au fost întocmite dosare penale cu privire la 31 de posibile infracţiuni.

„Din punct de vedere al faptelor sesizate, aproximativ 73% au vizat continuarea acţiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale pe reţele de socializare, iar 13% s-au referit la posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor”, a explicat Monica Dajbog.

„În cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde în urma verificărilor s-a constatat că cele sesizate se confirmă, s-au aplicat imediat sancţiuni conform prevederilor legale”, a precizat reprezentanta Ministerului de Interne.

Citiți și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro