LOCUL PRĂBUȘIRII. Primele imagini cu craterul format la prăbușirea dronei militare în Insula Mare a Brăilei, incidentul cu cea mai mare pătrundere în teritoriul României de la începutul războiului
O dronă militară a căzut joi în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, scrie presa locală din Brăila. Publicația debraila.ro a difuzat imagini cu locul prăbușirii. Oficilitățile nu au comentat evenimentul.
- UPDATE: MApN nu știe încă exact ce a căzut în apropiere de Brăila: „Elemente ale unei posibile drone”
O operațiune de amploare are loc vineri în Insula Mare a Brăilei: Armata, SRI, Poliția, Jandarmeria și ISU au izolat zona, scrie publicație debraila.ro.
Înainte de prăbușire, drona, a cărei origine este încă evaluată, a pătruns 23 de kilometri în teritoriul românesc.
Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind vizibil din aer, conforma publicației locale.
Nu mai puțin de 3 drone rusești au căzut în România în 10 zile în septembrie 2023, ultima fiind descoperită pe 13 septembrie între satele Nufăru și Victoria din comuna Nufăru, județul Tulcea.
Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.
În niciunul din cele trei cazuri anterioare, radarele României nu au detectat nimic.
”Un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăila, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp”, scriu jurnaliștii.
Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.
Autoritățile au fost alertate, joi seara, în jurul orei 21:45, cu privire la prăbușirea dronei. De atunci, zona este izolată de oamenii legii. Martorii susțin că s-a auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei.
Singurul oficial care, indirect, a confirmat evenimentul este Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta a spus joi seara, pentru ”Ziarul Comunitatea”, că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, ”așa cum trebuia”.