Sari direct la conținut

Locuitorii din Herson povestesc că armata rusă și-a incinerat morții la groapa de gunoi a orașului: „Puteai simți mirosul de la etajul 8”

HotNews.ro
Groapa de gunoi, Foto: Aleksey Filippov / AFP / Profimedia
Groapa de gunoi, Foto: Aleksey Filippov / AFP / Profimedia

Groapa de gunoi de la marginea orașului Herson oferă indicii vizibile cu privire la relatările localnicilor care afirmă că soldații ruși au incinerat aici trupurile neînsuflețite ale propriilor camarazi, relatează The Guardian.

Printre obiectele zărite între mormanele de gunoaie de către jurnaliștii britanici care s-au deplasat la fața locului se numără steaguri rusești, uniforme militare și căști ale soldaților ruși.

Locuitorii orașului relatează că armata rusă le-a interzis accesul la groapa de gunoi încă din timpul verii, locul fiind apărat cu strictețe de soldați înarmați ai Moscovei.

Mai mulți rezidenți le-au relatat jurnaliștilor de la The Guardian că motivul pentru secretomanie a fost că forțele de ocupație au folosit groapa de gunoi pentru a arunca aici și apoi arde cadavrele camarazilor uciși în timpul bombardamentelor ucrainene și a luptelor duse în zonă.

Locuitorii au relatat că au văzut camioane rusești transportând saci negri la groapa de gunoi pe care apoi i-au incendiat, aerul fiind apoi umplut de un miros îngrozitor de carne arsă.

Rezidenții din Herson povestesc despre acte îngrozitoare ale soldaților ruși

„De fiecare dată când armata noastră i-a bombardat pe rușii de aici ei au mutat rămășițele la groapa de gunoi și i-au ars acolo”, a declarat Irina, o rezidentă în vârstă de 40 de ani, pentru jurnaliștii britanici.

„Rușii au venit cu un [camion] Kamaz plin cu gunoaie și cadavre amestecate și au descărcat. Credeți că cineva avea de gând să îi îngroape? Ei i-au aruncat și apoi gunoiul peste ei și asta a fost”, a relatat și un gunoier din Herson care a cerut să nu îi fie dat numele.

El a precizat însă că nu a văzut dacă trupurile aparțineau unor soldați sau civili.

„Am spus destule. Nu mi-e frică, dar lupt în acest război din 2014. Am fost în Donbas. Însă cu cât știi mai puține, cu atât dormi mai bine”, a adăugat el.

Armata rusă a ocupat Hersonul în primele zile ale războiului

Svitlana Viktorivna, o altă rezidentă în vârstă de 45 de ani, a povestit că obișnuia să aducă gunoi cu camioneta aici alături de soțul ei de ani de zile, dar că vara aceasta rușii au creat un punct de control la intrare.

„Nu ni s-a permis să ne apropiem măcar de zona gropii când ei ardeau trupurile”, afirmă ea.

Mai mulți locuitori ai unul bloc de locuințe din perioada sovietică au povestit de asemenea că un nor mare de fum se înălța în aer când rușii începeau operațiunile de incinerare.

„Mi s-a făcut greață când am simțit acel miros. Și a fost și înfricoșător fiindcă mirosea a păr ars, mirosea ca la dentist când îți găurește dinții înainte să îți pună o plombă. Iar fumul era atât de gros că nu puteai vedea blocul de vizavi”, afirmă și Olesia Kokorina, o rezidentă în vârstă de 60 de ani a Hersonului care locuiește la etajul 8 al clădirii în cauză.

Armata rusă a anunțat pe 11 noiembrie finalizarea retragerii de pe malul de vest al râului Nipru care a dus și la abandonarea orașului Herson, ocupat de trupele Moscovei în primele zile ale conflictului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Ucraina acuză forțele rusești că au comis un număr îngrozitor de acte de tortură în cele aproape 9 luni cât timp orașul a fost sub ocupație.

Urmărește ultimele evoluții din a 272-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro