Sari direct la conținut

Rusia anunță că ridică fortificații în Crimeea „pentru a garanta securitatea locuitorilor” din peninsula ocupată

HotNews.ro
Militari ruși cu blindate la nord de Crimeea, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
Militari ruși cu blindate la nord de Crimeea, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Rusia a anunţat vineri că efectuează lucrări de construire a unor fortificaţii în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014), după retragerea soldaţilor săi din regiunea ucraineană vecină Herson în faţa unei contraofensive a armatei Kievului, relatează AFP.

„Lucrările de construire a fortificaţiilor se desfăşoară sub controlul meu pe teritoriul Crimeii pentru a garanta securitatea locuitorilor de aici”, a declarat Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova după anexarea acestei peninsule ucrainene.

El a subliniat totuşi că securitatea Crimeii se face ‘în principal prin măsuri de pus în aplicare pe teritoriul regiunii Herson’, adiacentă peninsulei, în sudul Ucrainei.

Acest anunţ intervine în timp ce forţele ruse au efectuat săptămâna trecută o retragere umilitoare în această regiune, după ce au eşuat în a contracara un contraatac al soldaţilor ucraineni.

Retragerea militarilor ruşi, care au abandonat în special capitala regională cu acelaşi nume, a permis forţelor Kievului să-şi apropie tunurile de Crimeea, devenită ţintă de mai multe ori în ultimele luni.

În octombrie, podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula de teritoriul rus, a fost parţial avariat în urma unui atac atribuit Ucrainei de către Moscova, care a făcut referire la un camion capcană.

Alte atacuri imputate forţelor ucrainene au avut loc în Crimeea, în special împotriva flotei ruse din Sevastopol sau împotriva mai multor infrastructuri militare ruseşti din peninsulă.

De la anexarea sa în 2014, Moscova consideră Crimeea drept componentă a teritoriului său, dar care nu este recunoscută de către comunitatea internaţională. Kievul vrea să recupereze peninsula. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro