Sari direct la conținut

Turismul medical: anul trecut au venit în România 20.000 de străini pentru tratamente medicale și au cheltuit 25 milioane de euro / Ungaria atrage anual de 100 de ori mai mulți turiști medicali decât noi

HotNews.ro
medici în sala de operație, Foto: Jochen Sand / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia
medici în sala de operație, Foto: Jochen Sand / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Peste 125 de milioane de lei au lăsat anul trecut în țară turiștii străini veniți la tratamente medicale în România, potrivit datelor INS. Aproape 20.000 de străini au vizitat România în scop medical, mai spune autoritatea statistică, ceea ce face ca media cheltuielilor per turist să treacă ușor de 1000 de euro.

Din totalul banilor cheltuiți în România, circa 700 de milioane de lei s-au dus pe tratamente medicale, alte 30 de milioane de lei fiind plătiți pentru cazare.

România este căutată pentru o varietate de proceduri medicale, dar este cunoscută în special pentru experiența în: îngrijire dentară, chirurgie estetică și plastică, chirurgie ortopedică și tratamente oncologice. De asemenea, suntem recunoscuți pentru progresele în operațiile minim invazive.

Ungaria, țara vecină, atrage anual circa 2 milioane de turiști medicali, de 100 de ori mai mulți decât România.

Ungaria este cunoscută în special pentru excelența sa în îngrijirea dentară, chirurgie estetică, tratamente ortopedice și servicii oftalmologice. Procedurile dentare precum implanturile, coroanele și punțile sunt printre cele mai căutate tratamente. De asemenea, țara face pași în domenii medicale specializate precum cardiologie și oncologie.

De mai bine de o mie de ani, germanii și maghiarii au întreținut relații strânse. Prin urmare, o mare parte din publicul țintă pentru turismul medical din Ungaria sunt germani și austrieci. Maghiarii oferă pachete speciale pentru vecinii lor vorbitori de germană, care vin încurajați de prețurile mici ale acestor pachete medicale, precum și de legăturile culturale preexistente. În fiecare an, peste un milion de austrieci și germani merg în Ungaria pentru tratament.

Cehia, pe aceeași poziție cu România

Cehia este în aceeași categorie cu România, circa 20.000 de turiști venind anual pentru tratamente medicale, iar circa 3.000 de cehi merg să își trateze bolile în afara țării. Cele mai populare tratamente medicale pentru turismul medical în Cehia includ îngrijirea stomatologică, chirurgia ochilor, tratamentele de fertilitate, chirurgia reconstructivă, terapia cu celule stem și chirurgia ortopedică.

Serbia: 50.000 de turiști medicali anual

În fiecare an, între 40.000 și 60.000 de turiști medicali vizitează clinicile sârbe, potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (YUTA). Țara aderă la standardele UE în domeniul asistenței medicale, având mulți medici care au urmat o pregătire sau specializare în Europa de Vest sau în Statele Unite. Cele mai căutate servicii medicale în Serbia sunt următoarele: Lifting facial sau întinerire facială; Rinoplastie; Abdominoplastie; Peeling chimic; Botox.

Bulgaria: Aproape 50.000 de turişti medicali

Ministerul Turismului din țara vecină spune că există mult potențial de dezvoltare și de atragere a turiștilor medicali în Bulgaria. Turismul medical o nișă care poate completa turismul de vacanță de vară și de iarnă, spun oficialii bulgari.

Unul dintre principalele motive pentru care Bulgaria devine o destinație populară de turism medical sunt costurile foarte mici. Tratamentul în Bulgaria poate fi cu 60-70% mai ieftin decât în Europa de Vest sau SUA, fără a sacrifica calitatea. De exemplu, implanturile dentare din Bulgaria pot costa cu până la 80% mai puțin decât în Marea Britanie, iar procedurile de chirurgie estetică pot fi cu până la 50% mai ieftine decât în SUA.

Indexul Turismului Medical este un etalon dezvoltat după un studiu amplu și are la bază 41 de criterii care acoperă trei aspecte principale, inclusiv atractivitatea destinației, siguranța și calitatea asistenței medicale. Din 46 de astfel de destinații active din întreaga lume, Canada este clasată drept cea mai bună destinație pentru turismul medical. Pe locul al doilea e Singapore iar pe locul al treilea e Japonia. Din regiune, Ungaria ocupă locul 23 în clasament.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro