Sari direct la conținut

A treia fuziune pe piata fondurilor de pensii private obligatorii: BCR absoarbe fondul detinut de Omniasig

HotNews.ro

Fondul de pensii administrat privat Omniforte, detinut de Omniasig Pensii va fi absorbit de catre BCR Fond de Pensii, arbitrul pietei pensiilor private (CSSPP) acordand deja autorizarea prealabila in acest sens, a anuntat miercuri autoritatea de supraveghere. La sfarsitul lui ianuarie 2009, Omniforte avea peste 61.000 de participanti si administra active de peste 11,1 milioane lei. Aceasta este a treia fuziune aprobata in prealabil pe pilonul II, dupa achizitia Bancpost si KD de catre Eureko.

Procesul de autorizare a fuziunii celor doua fonduri din Pilonul II cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa o consultare a participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant. Administratorii fondurilor care fuzioneaza trebuie sa faca public anuntul de fuziune a celor doua fonduri de pensii administrate privat prin publicarea acestuia in cel putin doua cotidiane de circulatie nationala si pe website-urile celor doi administratori.

Administratorul fondului absorbit este obligat sa transmita participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si ii va informa asupra posibilitatii de transfer fara penalitati. Astfel, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea, participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la un alt fond de pensii administrat privat.

Incepand de miercuri, cand a fost anuntata decizia de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii, administratorului fondului absorbit ii este interzisa incheierea de noi acte individuale de aderare.

Potrivit datelor CSSPP,la sfarsitul lui ianuarie 2009 Omniforte avea 61.119 de participanti si administra active de peste 11,1 milioane lei. BCR Fond de Pensii avea 132.775 participanti si administra active nete de 29,7 milioane lei.

Aceasta este a treia fuziune anuntata pe Pilonul II de pensii, dupa ce Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (fosta Interamerican), membra a grupului financiar Eureko, a primit recent aprobarea prealabila a CSSPP pentru absorbtia a altor doua fonduri de pensii private obligatorii, respectiv KD pensii si Bancpost Fond de Pensii.

CSSPP a mai avizat miercuri Banca Romaneasca, membra a grupului National Bank of Greece, ca depozitar pentru fonduri de pensii administrate privat si pentru fonduri de pensii facultative. Pe piata pensiilor private activeaza, in prezent, 5 depozitari in sistemul pensiilor administrate privat si 4 depozitari in sistemul pensiilor facultative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro