Abecedarul digital nu are sanse sa ajunga la elevi semestrul asta. CNSC a gasit nereguli in modul in care Ministerul Educatiei a desemnat castigatorii licitatiei si l-a obligat sa reevalueze ofertele la materia Comunicare in limba romana clasa I – Surse
Noul Abecedar nu are sanse sa ajunga semestrul acesta in clase. Ministerul Educatiei este obligat de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sa reevalueze toate ofertele pe care editurile le-au depus pentru aceasta disciplina, ceea ce poate insemna inclusiv schimbarea castigatorilor, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. CNSC a admis astfel contestatia depusa de Humanitas-Read Forward, constatand nereguli in desemnarea castigatorilor de catre Ministerul Educatiei. Decizia CNSC se refera doar la noul manual de Comunicare in limba romana – clasa I si nu afecteaza restul manualelor print si digitale de la clasele I si a II-a care au fost publicate deja pe edu.ro.
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a admis contestatia pe care asocierea Humanitas – Read Forward a depus-o impotriva rezultatelor reevaluarii facute de Ministerul Educatiei, la manualul de Comunicare in limba romana – clasa I (fostul Abecedar), au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Potrivit acestora, CNSC a admis contestatia si a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele pe care editorii le-au depus pentru manualul de Comunicare in limba romana – clasa I. Aceasta este a doua contestatie admisa de CNSC la licitatia de manuale digitale pe care a organizat-o Ministerul Educatiei.
Contestatia solutionata astazi de CNSC a fost depusa pe 2 octombrie. Potrivit legii, Consiliul are 20 de zile termen sa solutioneze pe fond o contestatie, insa aceste 20 de zile curg de la data primirii tuturor documentelor cerute de la autoritatea contractanta, in acest caz de la Ministerul Educatiei.
Scurt istoric al castigatorilor licitatiei de manuale si contestatiilor depuse:
- Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august primele rezultate ale licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Marii castigatori: CD Press si Siveco.
- Noua edituri si companii care nu fusesera declarate castigatoare au contestat rezultatele la CNSC.
- Pe 10 septembrie, CNSC a dat raspuns contestatiilor si a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele.
- Ca urmare a reevaluarii ofertelor, Ministerul a desemnat pe 22 septembrie noi castigatori si a anuntat ca firmele participante la licitatie pot depune contestatie la aceste rezultatele pana pe 2 octombrie.
- Pe 2 octombrie, Asocierea Humanitas – Read Forward a contestat rezultatul reevaluarii facute de MEN in ceea ce priveste manualul de Comunicare in limba romana – clasa I
- Intre timp, manualele digitale pentru celelalte discipline de la clasele I si a II-a au fost publicate pe edu.ro
4 august: Primii castigatori ai licitatiei pentru Manualul de Comunicare in limba romana clasa I
- SC CD Press SRL Oferta 1
- SC CD Press SRL Oferta 2
- Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
22 septembrie: A doua tura de castigatori ai licitatiei pentru Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, desemnata tot de MEN, dar dupa ce au reevaluat ofertele – obligati de CNSC:
- SC CD Press SRL Oferta 1
- SC CD Press SRL Oferta 2
- Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
- SC Intuitext SRL
- S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL
- Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Carte SRL
Care sunt firmele care au participat la licitatie pentru Manualul de Comunicare in limba romana clasa I si preturile ofertate
Ministerul Educatiei a estimat ca pretul unui exemplar de Manual de Comunicare in limba romana – Clasa I este 8,10 lei, cantitatea maxima de manuale pentru aceasta disciplina este de 678.000, conform acordului cadru, iar valoarea integrala estimata de minister este de 5.491.800 lei.
Ofertanti:
S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L: 8,05 lei / manual
S.C. Aramis Print SRL: 5,97 lei
S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL: 6,5 lei
SC CD Press SRL: 4,78 – 4,65 lei (doua preturi pentru ca a depus doua oferte de manuale / ambele oferte au fost declarate castigatoare – n.red.)
Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA: 4,74 lei (oferta de asemenea castigatoare)
Insoft Developent&Consulting +S.C. Editura All SRL: 8,05 lei
Corint Junior SRL: 8 lei
Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL: 7,3 lei
Editura Didactica si Pedagogica: 7,45 lei
Intuitext: 5,39 lei
Ce anume a contestat acum Asocierea Humanitas – Read Forward:
Paul Balogh, managing partner la ReadForward (firma care a realizat componenta digitala a manualelor cu care s-a prezentat la licitatie asocierea Humanitas – Read Forward), a declarat pentru HotNews.ro pe 3 octombrie: „Am contestat doar lotul I – asta inseamna rezultatele pe manualul de Comunicare in limba romana clasa I, si asta pentru ca nu mai aveam alti bani sa contestam si alte loturi. La fiecare contestatie trebuie platita garantia de buna conduita [care este de 1% din valoarea contractului – n.red.] Stim de la diversi colegi de breasla ca ar fi contestat si ei, dar garantiile atat de mari i-au adus in imposibilitate”.
Reprezentantul ReadForward a explicat atunci pentru HotNews.ro ce anume a contestat asocierea:
- Faptul ca Centrul National de Evaluare si Examinare [organismul din subordinea Ministerului Educatiei care s-a ocupat de licitatie – n.red.] a mimat o reevaluare. In loc sa aplice inca o data, de la zero, procedura de evaluare a ofertelor de manuale depuse in licitatie, pentru ca de fapt asta i-a cerut CNSC, ei au mimat procedura.
- Procedural, ce le-a cerut CNSC insemna ca timpul se dadea in urma pana in momentul deschiderii ofertelor si se aplica procedura de evaluare: selectezi evaluatori care nu au vazut proiecte de manuale inainte, anonimizezi din nou manualele, ceea ce inseamna ca fiecare manual ar fi avut alte coduri, pentru ca evaluarea sa fie obiectiva. Dupa aceea, ar fi trebuit ca fiecare dintre cei 5 evaluatori sa faca o fisa de evaluare si la final sa fie 5 fise, apoi daca era diferenta prea mare de punctaje, se aplica o mediere.
- Ei bine, ce a facut CNEE: a luat fix aceiasi evaluatori pentru fix aceleasi manuale, nu a secretizat, nu a anonimizat nimic din manuale. Deci nu au schimbat nici codurile, nici evaluatorii. Aceiasi evaluatori au evaluat din nou, dar uimitor e ca le-au dat alte punctaje. (¬) E ca si cum la scoala ai luat la un examen nota 7, iti contesti nota, vine aceeasi comisie si de data asta iti da 6.
- Ei au aplicat o procedura de reevaluare care nu exista nicaieri in dosarul de licitatie. Sa spunem ca nu erau pregatiti, atunci trebuia sa emita un ordin care sa emita alte reguli, dar trebuia sa cunoastem aceste reguli. Noi am fost evaluati dupa o procedura de care nu am avut habar.
- In cauza specifica a conformitatii manualului digital cu caietul de sarcini, CNEE ne-a cerut in aceasta reevaluare tuturor participantilor la licitatie sa livram cate 2 tabele pentru fiecare manual, in care sa trecem dimensiunea fisierilor jpg, png, video, si un tabel cu cate AMII-uri [Activitati Multimedia Interactive de Invatare] avem, sa le notam si sa le spunem la ce pagina.
- Desi AMII-urile sunt criteriul fundamental, toti banii proiectului se duc pe ele, si chiar daca ne-au cerut inclusiv sa le numaram in acele liste, AMII-urile nu au mai aparut in fisa de conformitate tehnica, la reevaluare. Adica nu au mai contat acele AMII-uri si, in acea situatie, cineva cu zero AMII-uri putea sa fie considerat conform, lucru scandalos. De asta ne-au si crescut costurile, ca a trebuit sa facem 60 de video-uri, iar unii nu au respectat cerintele si au facut mai putine.
- Motivatia pe care o suspectam e ca cineva din competitie care trebuia sa iasa nu avea AMII-uri, si majoritatea competitorilor nu avea AMII-uri complexe.
- Apoi noi am cerut fisele de evaluare de la ceilalti concurenti, ca sa vedem de ce noi am luat 7 si colegii 10. Ne-au spus ca fisele sunt confidentiale si ca nu putem sa le vedem. Deci eu nu pot sa stiu daca exigenta dupa care am fost eu judecat este aceeasi cu cea aplicata colegului.
Intre timp, elevii de clasa I invata dupa vechiul Abecedar, care nu este conform programei noi – aplicate la clase inca de anul trecut fara manuale in concordanta.
Citeste si: