Sari direct la conținut

Academia Romana a respins candidatura medicului Irinel Popescu la calitatea de membru corespondent

HotNews.ro
Pliantul cu candidatura lui Irinel Popescu, Foto: Hotnews
Pliantul cu candidatura lui Irinel Popescu, Foto: Hotnews

Candidatura medicului Irinel Popescu la calitatea de membru corespondent al Academiei Romane a fost respinsa de Academie. Astazi, 28 martie, in cadrul adunarii generale a membrilor Academiei Romane au fost alesi, prin vot secret, noi membri ai Academiei. Pe lista de candidati s-a aflat si medicul Irinel Popescu, ce nu a intrunit insa numarul de voturi necesar pentru accederea la aceasta calitate. HotNews.ro a scris in urma cu o zi, citand surse politice, ca medicul Irinel Popescu, vicepresedinte al Partidului Conservator, va candida la un post de senator in sectorul 4 pe locul ramas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu, insa numai dupa ce va fi ales membru corespondent al Academiei Romane.

Joi, 28 martie, au avut loc alegeri de noi membri in Academia Romana. Adunarea Generala a Academiei a discutat opt propuneri, printre care si cea a medicului Irinel Popescu, vicepresedinte la Partidul Conservator. Candidatura acestuia a fost respinsa de Academia Romana.

Irinel Popescu a candidat pentru calitatea de membru corespondent al Academiei Romane si a fost recomandat de catre Maya Simionescu – membru titular al Academiei Romane, Nicolae Ghilezan – membru corespondent, Sorin Comorosan – membru de onoare, Leon Danaila – membru titular si Victor Voicu – membru titular.

Propunerea ca Irinel Popescu sa detina aceasta calitate a fost aprobata de Sectia de Stiinte Medicale a Academiei Romane pe 12 iunie 2012 cu 6 voturi „pentru” si 3 abtineri. Irinel Popescu este profesor la Clinica de Chirurgie Generala Fundeni in cadrul UMF „Carol Davila”. Vezi aici CV-ul detaliat al medicului Irinel Popescu

HotNews.ro a scris miercuri, 27 martie, citand surse politice, ca medicul Irinel Popescu, vicepresedinte al Partidului Conservator, va candida la un post de senator in sectorul 4 pe locul ramas vacant ca urmare a demisiei lui Dan Voiculescu, insa numai dupa ce va fi ales membru corespondent al Academiei Romane. Surse din cadrul Academiei au confirmat pentru HotNews.ro ca Popescu se afla pe lista propunerilor pentru a deveni membru corespondent al Academiei, iar decizia va fi luata joi, 28 martie.

  • Potrivit Statutului Academiei, „persoanele care ocupa functii de demnitate publica in stat sau care sunt conducatori de partid nu pot candida pentru alegerea ca membri ai Academiei Romane in perioada exercitarii mandatului”, dar nimic nu-l mai impiedica sa candideze odata ajuns academician.

Acesta este si motivul pentru care in sectorul 4 nu au fost organizate alegeri pana astazi, desi Voiculescu a demisionat din functie pe data de 28 ianuarie. Odata ajuns academician, statutul nu-i mai interzice sa candideze. Drept dovada, academicianul Constantin Giurascu a candidat in decembrie 2012, fiind ales senator PC.

Contactat de HotNews.ro in urma cu o zi si intrebat daca intentioneaza sa devina membru al Academiei Romane, Irinel Popescu a raspuns: „Sunt zvonuri, nu comentez”, apoi a inchis telefonul.

Intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro joi, 28 martie, Academia Romana anunta ca in cadrul adunarii generale a membrilor Academiei au fost alesi, prin vot secret, noi membri ai Academiei Romane:

  • Nicolae Manolescu – membru titular. Nicolae Manolescu este presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, profesor la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Litere si ambasador al Romaniei la UNESCO. A detinut pana astazi calitatea de membru corespondent al Academiei Romane. El a fost recomandat pentru a deveni membru titular de catre academicianul Dumitru Radu Popescu, in cadrul sedintei din 22 februarie 2013. La acea data, Sectia de Filologie si Literatura a Academiei a aprobat propunerea ca Manolescu sa devina membru titular cu 5 voturi „pentru” si 1 „impotriva”.
  • Ileana (Elena) Malancioiu – membru corespondent. Poeta Ileana Malancioiu a fost propusa ca membru corespondent de catre Eugen Simion si Nicolae Breban. Propunerea a fost aprobata de Sectia de Filologie si Literatura pe 12 decembrie 2012 cu 14 voturi „pentru” si niciunul impotriva.
  • Neculai A Ursu – membru corespondent. Filologul Neculai Alexandru Ursu a fost recomandat de catre academicianul Marius Sala, iar propunerea a fost aprobata de Sectia de Filologie si Literatura pe 12 decembrie 2012 cu 14 voturi „pentru” si niciunul impotriva.
  • Wilhelm Danca – membru corespondent. Wilhelm Danca este decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica la Universitatea din Bucuresti si a fost recomandat de catre I.P.S. acad. dr. Ioan Robu.
  • Mircia Dimitrescu – membru corespondent. Mircia Dumitrescu este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si profesor universitar la Academia de Arta din Bucuresti, catedra de grafica. A fost recomandat de catre Eugen Simion, Nicolae Breban si Razvan Theodorescu.
  • George Banu – membru de onoare din strainatate. George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, si la Louvain la Neuve din Belgia. A fost recomandat de catre Eugen Simion si Nicolae Breban. Propunerea a fost aprobata de Sectia de Filologie si Literatura pe 12 decembrie 2012 cu 12 voturi „pentru” si o abtinere.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro