Sari direct la conținut

Acidificarea oceanelor grabeste incalzirea globala

HotNews.ro

Acidificarea oceanelor ca urmare a emisiilor de CO2 ar putea accentua cresterea temperaturii globale, diminuand emisiile de gaze marine, potrivit unui studiu publicat duminica in revista Nature Climate Change.

Acest mecanism nu este in prezent luat in considerare in proiectiile privind schimbarile climatice, spun autorii acestui studiu, condusi de Katharina Six, un cercetator de la Institutul Max Planck din Hamburg (Germania).

Dioxidul de carbon (CO2) emis in cantitati tot mai mari mai ales cauza actiunii omului, este principalul gaz cu efect de sera responsabil pentru incalzirea globala. Dar este, de asemenea, responsabil pentru o acidifiere rapida a oceanelor, care absorb un sfert din cantitatea de CO2 emisa, arata cercetatorii.

Un studiu publicat in 2012 in revista Science arata ca aceasta acidificare are loc intr-un ritm fara precedent de… 300 de milioane de ani.

Pe langa faptul ca incalzeste planeta, dioxidul de carbon se combina cu apa oceanelor, formand acid carbonic. Ca rezultat, aceasta devine mai acida. pH-ul apelor oceanice scade in prezent cu aproximativ 0,1% pe secol, o valoare deloc neglijabila.

Printre efectele cele mai vizibile ale acidificarii sunt moartea unor organisme precum coralii si tulburari comportamentale la unele specii de animale.

Cercetatorii cred ca reducerea emisiilor de gaze de origine marina cu 18% pana in 2100 ar duce la o incalzire suplimentara cu pana la 0,48 de grade Celsius.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro