Sari direct la conținut

Activista Angi Șerban, după ce a fost ridicată de poliție: Este evident că am fost reținută politic pentru că sunt activistă anticorupție

HotNews.ro
Angi Șerban, Foto: Facebook @Angi Șerban
Angi Șerban, Foto: Facebook @Angi Șerban

Activista Angi Șerban spune, într-un mesaj postat luni pagina ei de Facebook, că a fost reținută din motive politice după ce a „îndrăznit într-o democrație să pună o întrebare legitimă despre amenințarea cu arma a unui polițist la adresa unor protestatari pașnici”. Amintim că în urmă cu o zi activista Angi Șerban de la Corupția Ucide a fost ridicată de polițiști după ce s-a întrebat, pe Facebook, de ce un bărbat „stă cu puşca printre protestatari” şi „dacă în democraţie la un protest paşnic iese poliţia cu puşca, nu cumva e legitim să iasă şi poporul cu cocktailu’?”.

Activista civică Angi Șerban a povestit că a fost săltată de polițiști duminică, la șase ore după ce a postat un mesaj adresat MAI, de la o altă adresă față de cea din buletin și dusă la Secția 18, unde a fost percheziționată.

„Am fost percheziționată în chiloți, sutien și ciorapi”

„Am fost percheziționată în chiloți, sutien și ciorapi, amprentată, fotografiată (mugshot), măsurată, analizată, notată în registrul de infractori pentru că am îndrăznit în democrație să pun o întrebare legitimă cu privire la amenințarea cu arma săvârșită de un polițist la adresa protestatarilor pașnici”, afirmă Angi Șerban.

Ea spune că postarea de pe Facebook a fost la ora 11:00, iar la ora 17:15 am fost ridicată cu mandat de aducere și „plimbată cu girofarul între secții”.

Duminică, polițiștii bucureșteni au transmis că s-au sesizat din oficiu, după ce pe o rețea socializare a fost postat un mesaj „care instiga la săvârșirea de infracțiuni” și că o femeie de 36 de ani a fost dusă la audieri cu mandat de aducere.

„Sunt acuzată de către Poliția Română de instigare publică. Total nerealist și interpretat cu rea voință!”, a susținut Angi Șerban într-un mesaj însoțit de o fotografie cu mâinile sale pline de cerneală după ce a fost amprentată de către poliție.

„Este evident că am fost reținută politic pentru că sunt o activistă anticorupție și au început niște proteste în România din cauza proastei gestionări a țării, a taxelor crescute, a inflației mari etc. Voi lupta pentru libertatea mea de exprimare în țara noastră democratică, indiferent de intimidările și hărțuielile politicienilor, a presei lor și a poliției corupte. Resursele statului au fost cheltuite pentru această încercare eșuată de a mă închide”, a mai spus activista de la Corupția Ucide într-un mesaj în limba engleză.

Ea a mai afirmat că nu va ceda presiunilor. „Nu mi-e frică, voi riposta! Acum sunt acasă, avocatul meu m-a scos de acolo”.

Ce spune Poliția

  • „La data de 14 ianuarie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 18 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de „instigarea publică la săvârșirea de infracțiuni”.
  • În fapt, la data de 14 ianuarie 2024, în mediul online, prin intermediul unei rețele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârșirea de infracțiuni. În urma activităților specifice efectuate de către polițiști, a fost identificată persoana care administrează contul de pe respectiva rețea de socializare.
  • În urma relaționării cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost emis un mandat de aducere, pe numele femeii, în vârstă de 36 de ani.
  • Astfel, în baza mandatului de aducere, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 13 Poliție, aceasta a fost condusă la sediul subunității de poliție, în vederea audierii.
  • Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 18 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „instigarea publică”, faptă prevăzută de articolul 368 din Codul Penal”.

După audieri, activista Angi Șerban a afirmat că a fost ridicată de Poliție după o postare publică adresată Ministerului Afacerilor Interne. Ea a declarat că i s-a comunicat calitatea de suspect, a fost percheziționată corporal și amprentată, fiind acuzată de „instigare publică”.

Postarea pentru care s-a autosesizat Poliția

Angi Şerban a postat duminică dimineață pe Facebook un mesaj adresat Ministerului de Interne în care întreabă de ce stă un bărbat „cu puşca printre protestatari” şi, „dacă la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’”. Postarea se referă la un incident produs sâmbătă seară la protestul transportatorilor de pe Centura Constanţei.

  • „Ministerul Afacerilor Interne, de ce stă băiatul ăsta cu pușca printre protestatari?
  • E cumva ea îndreptată către mașina aia mică?
  • De când am ieșit din democrație și am intrat în dictatură militară?
  • Să ieșiți public să ne explicați ce caută trupele speciale acolo!
  • De urgență!
  • Și aș mai avea o întrebare: Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?” – a scris ea.

24 de dosare penale pentru instigare, în timpul protestelor transportatorilor

Poliția a deschis 24 de dosare penale pentru instigare în timpul protestelor fermierilor și transportatorilor, șeful Poliției Române, Benone Matei, susținând luni că este vorba despre mesaje distribuite pe WhatsApp și pe rețelele de socializare care „incită la violență”.

  • „Poliția s-a autosesizat în urma semnalelor din spațiul public, cât și de o serie de protestatari care au semnalat că pe grupurile WhatsApp sunt distribuite mesaje care incită la violență. La acțiunea de protest de la Chiajna a fost identificată o persoană care avea o armă albă.
  • Mesajele distribuite erau de genul: „Haideți să luăm pe sus mașina Poliției și să mergem la guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideți să luăm topoarele și să mergem pe jos la guvern”, „Bătaia este ruptă din rai, haideți să punem mâna pe lopeți și pe topoare și să ne facem dreptate”.
  • E evident că aceste mesaje incită la violență și facem tot ce putem pentru a identifica persoanele care transmit aceste mesaje”, a susținut Benone Matei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro