Activitate intensă în spațiul cosmic: trei activități extravehiculare în trei zile
Șase astronauți au participat în trei activități extravehiculare independente, derulate de pe cele două stații spațiale aflate pe orbită (Stația Spațială Internațională și Stația Spațială Chineză), pentru operațiuni de mentenanță a celor două avanposturi spațiale.
Pentru ca astronauții să poată ieși în afara unui vehicul spațial sau în afara stației spațiale, ei trebuie să se echipeze cu un costum special proiectat pentru a le permite nu doar să trăiască în siguranță timp de câteva ore (deci cu rezerve de aer, apă, electricitate și un sistem de încălzire), dar să fie și destul de flexibil pentru ca aceștia să poată executa diverse activități necesare.
Practic, costumele folosite pentru activități extravehiculare sunt mini-nave spațiale, care iau forma astronautului și care îi permit acestuia să trăiască pentru o perioadă de timp limitată, în condiții extrem de vitrege. Prima activitate extravehiculară a fost efectuată de cosmonautul Alexei Leonov, în 1965 și în acei ani, astfel de misiuni erau extrem de riscante: astronautul american Gene Cernan a fost foarte aproape de a-și pierde viața în timpul misiunii Gemini-9, în timp ce se afla în afara capsulei).
Josh Cassda și Frank Rubio au pregătit instalarea unor noi panouri solare
Americanii Josh Cassda și Frank Rubio au părăsit marți, la ora 16:14 (ora României) ecluza Quest, pentru a pregăti instalarea unor panouri solare de nouă generație (iROSA), care să suplimenteze energia electrică disponibilă la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Acestea se montează deasupra panourilor vechi, pe care chiar le acoperă parțial, însă având în vedere că sunt mai eficiente, în total energia produsă este mai mare decât înainte de montarea acestora. Până acum, doar două din cele șase noi panouri solare au fost montate, ele fiind lansate pe orbită în partea nepresurizată a capsulei Dragon, în misiunile de aprovizionare a acesteia.
Primele două perechi au ajuns la ISS în misiunile CRS-22 și CRS-26, iar ultimul transport este așteptat în ianuarie 2023, odată cu capsula Dragon din misiunea CRS-27. A fost prima ieșire în spațiu pentru cei doi astronauți americani, care au petrecut 7 ore și 11 minute în afara stației spațiale, și prima activitate extravehiculară americană din luna martie, când NASA a suspendat acest tip de activități din cauza unor probleme cu costumele spațiale.
În 2014, o astfel de activitate extravehiculară era să se încheie tragic pentru astronautul european Luca Parmitano: în interiorul căștii sale a avut loc o scurgere a unui fluid de răcire, al cărui nivel creștea repede, astronautul riscând atunci să ne înece. Din fericire, a ajuns cu bine în interiorul stației, însă NASA nu a determinat exact cauza acestui incident, care s-a mai repetat de câteva ori de atunci, însă la o scară mult mai mică.
Ultimul astronaut care a avut emoții a fost germanul Matthias Maurer, în 23 martie 2022, iar NASA a lansat o nouă investigație după acel eveniment, suspendând toate activitățile extravehiculare ulterioare, până la clarificarea situației (astronauta Samantha Cristoforetti a efectuat o activitate extravehiculară în această vară din sectorul rusesc al stației).
Actualele costume de astronaut folosite pentru activitățile extravehiculare (care sunt denumite în jargonul NASA Extravehicular Mobility Unit, sau EMU) sunt fabricate în anii ’80, au fost folosite și în misiunile navetei spațiale și încep să își arate vârsta, însă vestea bună este că NASA a semnat un contract cu compania Axiom Space pentru o nouă generație de costume de astronauți dedicate misiunilor Artemis, costume pe care astronauții le vor îmbrăca când vor păși pe Lună. Înainte de a ajunge pe Lună, costumele vor fi testate la bordul Stației Spațiale Internaționale și nu ar fi exclus ca acestea să înlocuiască vechile costume care ridică din ce în ce mai multe probleme.
Serghei Prokopiev și Dimitri Petelin au continuat lucrările externe la modulul Nauka
Pentru că Rusia folosește costume de astronauți proprii (denumite Orlan), acestea nu au fost afectate de problema întâmpinată de astronauții americani. Din martie și până în prezent, au avut loc 6 astfel de ieșiri în spațiu, toate necesare pentru conectarea noului modul, Nauka, cu restul stației spațiale. Asta au făcut și Serghei Prokopiev și Dimitri Petelin joi, 17 noiembrie, începând cu ora 16:39 (ora României) după ce au ieșit din modulul rusesc Poisk, folosit de obicei pentru activitățile extravehiculare rusești.
Modulul Nauka, andocat la ISS în 29 iulie 2021, este ultima contribuție majoră a Rusiei la Stația Spațială Internațională și extinde considerabil sectorul rusesc al stației, însă este nevoie de o serie de conexiuni electrice și lucrări executate de astronauți în afara stației. Spre deosebire de costumele americane, care sunt compuse din două părți, cele rusești sunt dintr-o singură bucată și nici ele nu sunt noi: deși au fost mai multe modele, actualele costume Orlan își au originea în anii ’70, fiind folosite în misiunile Saliut-6, Saliut-7 sau Mir.
Serghei Prokopiev și Dimitri Petelin au reintrat în modulul Poisk al ISS după 6 ore și 25 de minute, bifând toate obiectivele majore ale activității extravehiculare.
Chen Dong și Cai Xuzhe au avut treabă în jurul modulului chinezesc Mengtian
Și tot în 17 noiembrie, Chen Dong și Cai Xuzhe au îmbrăcat costumele Feygun (inspirate după costumele rusești Orlan) și au părăsit modulul central Tianhe al Stației Spațiale Chinezești la ora 05:15 (ora României), tot într-o misiune de a conecta la stația spațială cel mai nou modul, Mengtian, andocat la Tianhe în 31 octombrie, după ce a fost lansat cu deja celebră rachetă Chang Zheng 5B.
Taikonauții au petrecut 5 ore și 34 de minute în afara stației spațiale, în ceea ce a fost a treia activitate extravehiculară a echipajului Shanzhou-14 și a 8-a activitate extravehiculară efectuată de China, după cea efectuată în 2008 de Zhai Zhigang. A fost a doua ieșire în afara stației spațiale atât pentru Chen Dong, cât și pentru Cai Xuzhe.
Alte 5 activități extravehiculare planificare până la finalul anului
Trei activități extravehiculare sunt planificate de Rusia pentru a finaliza punerea în funcțiune a brațului robotic european (atașat de modulul Nauka), iar americanii vor mai ieși de două ori în spațiu în luna decembrie, pentru a continua instalarea noilor panouri solare iROSA. Deși activitățile extravehiculare de la bordul Stației Spațiale Chinezești sunt anunțate cu puțin timp înainte ca acestea să aibă loc, este puțin probabil să mai vedem astfel de activități extravehiculare din modulul Tianhe în acest an, dar cu siguranță că viitorul echipaj, Shenzhou-15, care va fi lansat în această lună, are pe lista de obiective și o serie de astfel de activități.