Sari direct la conținut

Activitatea Primariei Bucuresti e blocata de lupta pentru putere din consiliul general. Prefectura a suspendat hotararile adoptate in ultimele 5 luni. Pistele de biciclete din centrul Capitalei, largirea str. Fabrica de Glucoza, fuziunea RADET cu ELCEN – printre proiectele blocate

HotNews.ro
Sedinta Consiliul General 23 iulie 2014, Foto: Hotnews
Sedinta Consiliul General 23 iulie 2014, Foto: Hotnews

Activitatea Primariei Capitalei e blocata de cinci luni din cauza luptelor pentru putere din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a atacat in instanta sedinta ordinara de Consiliul General care a avut loc pe 23 iulie, iar toate hotararile adoptate atunci sunt suspendate de drept. De altfel, Prefectul a atacat in instanta toate hotararile de Consiliu General adoptate din luna aprilie – cand s-a destramat alianta locala USL – si pana in prezent. E vorba de zeci de acte normative atacate pe motiv ca au fost adoptate in sedinte de indata sau nu s-au respectat prevederile legale.

Mai bine zis, de aproape 5 luni, alesii locali nu au mai adoptat niciun proiect de hotare important pentru oras. Printre proiectele blocate in acest moment din cauza haosului din Consiliul General al Municipiului Bucuresti se numara largirea strazii Fabrica de Glucoza – artera care trebuie terminata pana cand va intra A3 in Bucuresti pentru a prelua traficul de pe autostrada – contopirea ELCEN cu RADET, reabilitarea podului peste Dambovita de la Mihai Bravu, licitatia pentru deszapezirea sectorului 5 al Capitalei in aceasta iarna, cei 100 de km de piste ce ar urma sa fie trasate in Centrul Capitalei.

Consilierii generali din partea PNL spun in continuare ca sedinta de Consiliu General care a avut loc pe 23 iulie este legala. „Ieri am primit o instiintare de la Prefectura ca a fost atacata in instanta sedinta de Consiliu General tinuta pe 23 iulie si toate hotararile adoptate atunci sunt suspendate de drept. Nu ni s-a comunicat insa o motivare. Din punct de vedere legal, sedinta a fost atacata pe forma, nu pe fond, fiindca a atacat toata sedinta, nu anumite proiecte de hotarare. Noi am convocat o alta sedinta extraordinara pe 29 august pentru a debloca o parte dintre proiectele importante pentru oras. Noi participam la sedinte, ne facem treaba, dar daca Guvernul Ponta vrea ca toate sedintele Consiliului General sa fie suspendate, noi ce sa facem?”, a explicat pentru HotNews.ro Cornel Pieptea, consilier general PNL.

In acest moment sunt validati in Consiliul General al capitalei 51 de consilieri, majoritatea fiind de partea Opozitiei: 14 PNL; 16 PSD, 10 PDL, 7 PPDD, 4 PC. La ultima sedinta de consiliu de pe 23 iulie, PNL, PDL si 3 consilieri PPDD au format o noua majoritate. In prezent mai sunt nevalidati 4 consilieri – 1 PDL si 3 USL. Cele trei locuri nu se stie clar cum vor fi impartite intre PNL si PSD dupa destramarea USL.

Interesant este ca pana la aceasta data nici primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, nu a convocat sedinta ordinara aferenta lunii august, pentru a se putea lamuri lucrurile si a se bate in cuie o noua majoritate, indiferent care ar fi aceea. Consilierii generali pot fi revocati/validati in functie doar in sedinte ordinare, astfel ca formarea unei noi majoritati nu este posibila intr-o sedinta extraordinara sau de indata.

Istoric sedinte din ultimele 5 luni:

30 iulie: pimarul general al Capitalei a convocat sedinta ordinara de Consiliu General, insa aceasta nu s-a tinut din lipsa de cvorum, consilierii PNL-PDL si o parte din PPDD lipsind de la sedinta. http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-17779702-haosul-din-consiliul-general-municipiului-bucuresti-continua-prefectul-capitalei-cere-societatii-civile-trezeasca-existand-posibilitatea-dizolvarii-consiliului-catre-cetateni.htm

23 iulie: primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a revocat sedinta ordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) convocata de acesta, cu doar cateva minute inainte de ora la care era programata sa inceapa. Aceasta sedinta era vitala pentru consolidarea unei majoritati in CGMB, majoritatea nou formata de PNL-PDL-PPDD in sedintele de indata care au avut loc in lunile mai-iunie-iulie fiind una fragila. Consilierii PDL-PNL – PPDD au tinut sedinta cu toate ca primarul a incercat sa o revoce, acestia sustinand ca Legea administratiei locale nu prevede revocarea sedintei ordinare. Sedinta a fost atacata in instanta de Prefectul Capitalei, iar toate hotararile luate atunci sunt suspendate.

Printre proiectele aprobate pe 23 iulie se mai numara:

– alocarea sumei de 1,2 milioane lei pentru restaurarea bisericii Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, ctitorie si locas voievodal al domnitorului Constantin Brancoveanu.

– s-a aprobat Strategia de dezvoltare si functionare a serviciului public de salubrizare – activitatile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare in Municipiul Bucuresti

– studiul de oportunitate pentru transformarea RADET din regie in societate comerciala in vederea fuziunii cu ELCEN Bucuresti. Interesant este ca in urma cu doar doua saptamani, mjoritatea PDL-PNL a refuzat sa aprobe acest studiu pe motiv ca nu este bine facut, ca nu se precizeaza valoarea investitiilor care trebuie facute, cum va evolua pretul gigacaloriei si daca subventia platita de municipalitate se mentine la acelasi nivel.

– demararea unei licitatii pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradala in sectorul 5 al Capitalei.

Proiectele prin care se declansau exproprierile pentru largirea str. Fabrica de Glucoz, drumul expres spre autostrada Bucuresti-Pitesti si Penetratia Bulevardul Timisoara NU au fost adoptate deoarece era nevoie de votul a doua treimi dintre alesii locali, PNL-PDL-PPDD avand doar majoritate simpla – 28 dintre cei 55 de consilieri.

– 14 iulie: S-a convocat sedinta de indata pentru a se numi/revoca mai multi consilieri din functie si alegerea noilor viceprimari, in concordanta cu preferintele noii majoritati politice de dreapta. Toate au fost suspendate de Prefectura.

– 30 iunie: Primarul general a convocat sedinta ordinara la ora 13.00, nu a fost cvorum si s-au convocat alte doua sedinte de indata. Au fost adoptate 15 proiecte de hotarari dintre care 13 au fost suspendate de Prefectura. Cele nesuspendate privesc acordarea titlului de cetatean de onoare gimnastei Larisa iordache si incetarea mandatului consilierului General Claudia Tapardel

– 30 mai: Initial, Primarul general a convocat sedinta ordinara la ora 13.00, nu a fost cvorum si s-a convocat sedinta de indata la ora 16.00. S-au adoptat 20 de proiecte de hotarare si toate sunt suspendate de Prefectura. printre acestea se numara mai multe proiecte care ar fi imbunatatit reteaua de canalizare in Bucuresti si ar fi dus la reducerea riscului de inundare; accesarea de fonduri europene pentru a se introduce retea de apa si canalizare in nordul Capitalei; exproprierile pentru largirea bd- lui Liviu Rebreanu.

– 29 aprilie: Initial, Primarul general a convocat sedinta ordinara LA ORA 13.00, nu a fost cvorum si s-a convocat sedinta de indata la ora 16.00 S-au adoptat 30 de hotarari dintre care au fost suspendate de Prefectura 27. Au ramas in vigoare doar cele privind aprobarea contului de inchidere a exercitiului bugetar pe anul 2013, a situatie finaciare centralizate pe anul 2013 si alegerea unui nou presedinte de sedinta. Printre hotararile revocate se numara inicatorii tehnico-economici pentru cei 100 de km de piste pentru biciclete ce ar urma sa se realizeze in centrul Capitalei din cei 10 milioane de euro primiti de la Guvern; consiliile de administratie RADET si RATB, avizul pentru transformarea baltii Vacarestiului in arie naturala protejata; reabilitarea mai multor strazi; actualizarea indicatorilor economici pentru statia de epurare Glina, proiect realizat pe fonduri europene;

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro