Adevărata independență energetică din timpul iernii: România își majorează cu 50% capacitatea depozitelor de gaze și construiește unul nou
Depogaz, divizia de stocare a Romgaz, are în plan investiții de aproape 500 de milioane de euro în următorii ani pentru a crește cu 50% capacitatea depozitelor de gaze existente și construirea unui depozit nou, potrivit datelor furnizate la solicitarea HotNews.ro. Tot cu 50% va crește și capacitatea de extracție a gazelor din depozite. Acest lucru ne-ar putea asigura independența de importurile de gaze chiar și în perioadele geroase de iarnă, întrucât degeaba avem depozitele pline-ochi, dacă este limitată tehnic capacitatea de a scoate gazele din depozite pentru a le trimite spre consumatori.
În prezent, în România există cinci depozite de gaze, care au o capacitate totală de stocare de 2,87 miliarde de metri cubi.
Ele sunt pline peste capacitatea lor normală, mai exact 102,7% în momentul de față. Aceasta înseamnă că este utilizată și rezerva tehnică de gaze, după cum a explicat recent ministrul Energiei.
Niciodată România nu a mai avut un volum atât de mare de gaze stocat pentru iarnă.
De ce sunt importante investițiile în depozitele de gaze
România consumă într-o zi normală de iarnă în jur de 50 de milioane de metri cubi de gaze. Producția internă poate ajunge la 20-25 milioane de metri cubi pe zi.
Din depozite putem scoate 29-30 de milioane de metri cubi, însă acest lucru este posibil doar la începutul iernii, când depozitele sunt pline. Pe măsură ce acestea se golesc scade și volumul care poate fi extras.
Astfel că spre finalul iernii, se mai pot scoate abia 20 de milioane de metri cubi pe zi din depozite și atunci sistemul este cel mai vulnerabil.
În plus, au fost ierni în trecut cu perioade de ger când consumul a ajuns la un vârf de 70-72 de milioane de metri cubi pe zi.
În acele perioade, deși avem gaze în depozite noastre, suntem nevoiți să apelăm la importurile foarte scumpe din toiul iernii.
Depogaz derulează investiții de 480 de milioane de euro pentru a crește capacitatea în patru din cele cinci depozite ale sale și pentru realizarea unui depozit nou, lucrări care vor fi gata în perioada 2027-2030.
Astfel, capacitatea totală de stocare va crește de la 2,870 miliarde de metri cubi la 4,178 miliarde, iar capacitatea de extracție de la 29,2 la 42 milioane de metri cubi pe zi.
La depozitul Bilciurești, capacitatea de livrare a gazelor crește de la 14 la 20 de milioane de metri cubi pe zi, după investiții de 142 milioane de euro până în anul 2027.
Din depozitul Ghercești, capacitatea de extracție va crește de la 2 la 5 milioane de metri cubi pe zi, cu investiții de 55 milioane de euro, termen de finalizare 2027.
La Sărmășel, investiția va fi de 163 milioane de euro, pentru a majora de la 7,5 la 11,5 milioane de metri cubi capacitatea zilnică de extracție, până în 2029.
La depozitul Bălăceanca se vor putea extrage 1,6 milioane de metri cubi pe zi în anul 2029, față de 1,2 milioane în prezent, după investiții de 36 de milioane de euro.
Planurile includ și construirea unui nou depozit în nord-estul României, în zona Fălticeni, cu o capacitate totală de înmagazinare de 200 de milioane de metri cubi și o capacitate de extracție de 2 milioane de metri cubi pe zi.
Noul depozit necesită o investiție de 80 de milioane de euro și va fi gata în 2030.