Adeverinţele medicale pentru elevii cu probleme de sănătate care nu pot merge fizic la cursuri sunt acceptate și în format electronic
Adeverinţele medicale eliberate pentru primul semestru elevilor cu probleme de sănătate care nu vor putea participa fizic la cursuri rămân valabile și pot fi transmise și în format electronic, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
El a precizat, într-o videoconferinţă cu inspectorii şcolari, că în ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii cu regulile pentru redeschiderea școlilor va fi introdus un articol conform căruia adeverinţele medicale vor fi luate în considerare şi în format electronic.
- „Am anunţat deja de ieri, nu ştiu dacă face obiectul unui ordin de ministru, dar, ca să vorbim toţi acelaşi lucru, adeverinţele medicale eliberate cu privire la vulnerabilităţile elevilor care le împiedică prezenţa fizică în şcoală din primul semestru rămân valabile. Nu trimiteţi copiii, părinţii pentru alte adeverinţe. Dacă acele adeverinţe au fost eliberate, spre exemplu, pe baza unei boli cronice, diabet, din păcate, nu s-a vindecat de diabet între primul şi cel de al doilea semestru, nici elevul şi nici cadrul didactic. Deci, adeverinţele eliberate pe primul semestru rămân valabile.
- De asemenea, o să introducem un articol conform căruia se vor lua în considerare adeverinţele în format electronic”, a spus ministrul Educaţiei.
Majoritatea școlilor din România se vor redeschide, iar copiii vor merge la școală de luni, când va începe semestrul al doilea. Scenariul hibrid a fost eliminat, însă vor exista cinci situații punctuale în care elevii, dar și cadrele didactice vor putea face cursuri online, chiar dacă restul colegilor vor merge fizic la cursuri:
- 1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități și prezintă certificat medical.
- 2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare.
- 3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
- 4. Profesorii prezintă vulnerabilități cronice, certificate de un medic de medicina muncii.
- 5. Profesorii au simptome.
Ce prevede draftul ordinului de ministru:
- (1) Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/ conexe/ instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei certificări emise de medicul de medicina muncii. În acest caz conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător.
- (2) Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala.
- (3) Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin (2), conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional online.
- (4) Conducerile unităților de învățământ au obligația să respecte măsurile de protecție şi cele de igienă recomandate tuturor elevilor, iar în situația preșcolarilor/elevilor menționați la alin. (2) să monitorizeze fiecare caz în parte.
- (5) Preșcolarii/elevii menționați la alin (2), precum şi părinţii acestora, vor fi consiliaţi de medicii specialişti şi psihologii care îi au în îngrijire, în privinţa măsurilor suplimentare necesare.
- (6) Preșcolarii/elevii care locuiesc impreuna cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicala a persoanei respective, daca aceasta nu a fost vaccinată şi exista riscul de contaminare cu SARS-CoV-2, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/ reprezentantului legal.
- (7)Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin.(6), conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfășurarea procesului educaţional în sistem online.
- (8) Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, in functie de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice.
- (9) Măsurile de protecţie pentru învăţământul special, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, vor fi adaptate nevoilor acestora, cu avizul DSP.