Sari direct la conținut

Adio, Europa? Pontocratie si demagogie

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Orice ar spune domnii Ponta si Antonescu, statul de drept a suferit grele lovituri in ultimele saptamani in Romania. Nu accidentale, ci atent planificate. O ofensiva de acaparare cu orice pret a unor institutii care au un rol crucial in apararea libertatilor civice si in sanctionarea coruptei s-a derulat si continua sa se desfasoare dupa regulile unui Blitzkrieg fara precedent in Europa post-comunista. Tactica salamului este aplicata perfid si perseverent, se urmareste nu doar emascularea acestor institutii, dar si neutralizarea pana la extinctie a tot ce tine de reala decomunizare a tarii.

Memoria comunismului, parte a unei memorii comune europene, este practic ignorata, atunci cand nu este de-a dreptul falsificata si desfigurata in chip manipulativ. Suspendarea Presedintelui tarii, formal legala, are scopul de a vida de continut demersul anti-coruptie. La Bucuresti se testeaza scenariul unei de-democratizari a tarii sub camuflajul unei propagande desantate menite sa-l prezinte pe Traian Basescu drept marele inamic al statului de drept. Ne aflam in plin basm cu hotul care tipa din rasputeri “Prindeti hotul!” Tandemul Ponta-Antonescu, patronat de Dan Voiculescu, pare interesat sa stabileasca un recod mondial in ceea ce priveste cinismul. Un premier cu indubitabile probleme de credibilitate intelectuala si morala da lectii etice Cetatii. Se fac presiuni asupra membrilor comisiilor care urmeaza sa discute plagiatul lui Victor Ponta (mai exact plagiatele sale, pentru ca, in acest caz, se pare ca vorbim despre un plagiator in serie, a serial pagiarist).

Cred ca Ion Cristoiu pune degetul pe rana deopotriva in modul cum caracterizeaza actuala echipa dominanta (ceea ce-as numi echipa baietilor cu ghiul) si in diagnosticarea marii batalii: fortele tinere, deschise spre valorile europene, interesate in transparenta, responsabilizare (accountability) si responsabilitiate, pe de o parte, si cele legate de apasatoarea, irespirabila, fetida mostenire a coruptiei economice, sociale si morale a comunismului si a ceea ce H.-R. Patapievici a numit sistemul Iliescu.

“Adio, Europa!” este titlul unui roman al admirabilului dramaturg, prozator si eseist, I. D. Sirbu, detinut politic in anii lui Dej si tinta permanenta a prigoanei securiste in perioada Ceausescu. La ora actuala, sunt milioane de romani care nu vor sa spuna “Adio, Europa!”, care nu accepta resurectia turpitudinii autoritariste, care nu sunt dispusi sa taca atunci cand pontocratia bicefala face tot ce poate pentru a compromite si a intimida institutiile statului de drept.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro