Administrația Trump refuză să se alăture Christchurch Call, acordul pentru combatarea terorismului online
Administrația Trump a anunțat miercuri că Statele Unite ale Americii nu se vor alătura acordului Christchurch Call for Action, o inițiativă condusă de Franța și Noua Zeelandă, care are ca scop eliminarea terorismului online, potrivit CNN.
„Deși Statele Unite nu sunt momentan într-o poziție în care se pot alătura națiunilor care acționează conform inițiativei, îi sprijinim scopurile generale, reflectate de acest apel. Vom continua să încurajăm implicarea guvernelor, a industriei și a societății civile în combaterea terorismului online”, a transmis Casa Albă.
Prim ministrul Noii Zeelande și președintele Franței au anunțat oficial apelul Christchurch Call miercuri, în cadrul întâlnirii liderilor mondiali de la Paris, la doar două luni de la atacurile armate din orașul Christchurch.
„Faptul că acest atac a fost gândit astfel încât să poată fi transmis online și să devină viral a arătat nevoia unei soluții globale, iar de aceea am luat imediat legătura cu partenerii internaționali”, a declarat marți Ardern pentru CNN.
Facebook a semnat acordul și a introdus noi reguli pentru opțiunea de live streaming. Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, sub reglementările noii politici, atacatorul de la Christchurch nu ar fi putut să transmită live masacrul din martie.
SUA a mulțumit liderilor pentru „organizarea acestei acțiuni importante”, accentuând faptul că administrația este de acord cu mesajul din spate. Prin declarația oferită, Casa Albă condamnă puternic conținuturile violente sau cu tendințe extremiste. Cu toate acestea, susține că libertatea de exprimare și libertatea presei reprezintă motivele pentru care nu se poate alătura inițiativei.
„Încurajăm companiile de tehnologie să impună termeni și condiții ale serviciilor pentru serviciile puse la dispoziție, astfel încât platformele să nu fie utilizate în scopuri teroriste. Continuăm să fim proactivi în ceea ce privește eforturile de a combate terorismul online, dar în același timp respectăm libertatea de exprimare și libertatea presei.”
„Suntem de părere că cel mai bun instrument pentru eliminarea discursului urii este discursul constructiv și punem accent pe importanța promovării narațiunilor alternative, credibile ca metodă principală de combatere a mesajelor teroriste.”