Sari direct la conținut

Administratorii provizorii ai Nuclearelectrica vor putea să se auto-selecteze pentru un mandat plin

HotNews.ro

Ministerul Energiei nu mai vrea să se ocupe de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, așa cum prevedea o hotărâre AGA, ci chiar Consiliul de Administrație. Astfel, cere anularea respectivei Hotărâri și înlocuirea ei cu alta care prevede ca de procedura selecției viitorilor administratori, conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, să se ocupe actualii administratori. În condițiile în care pot fi desemnați administratori cu mandat plin inclusiv dintre cei care acum sunt provizorii, practic actualul Consiliu de Administrație să se auto-recruteze și selecteze. Vezi cine conduce Nuclearelectrica acum.

Anton Anton, ministrul Energiei, a făcut o solicitare în acest sens printr-o scrisoare transmisă președintelui CA al Nuclearelectrica, Iulian- Robert Tudorache, care este și secretar de stat în Ministerul Energiei.

Anton Anton cere „Incetarea aplicabilitatii hotararii adunarii generale ordinare a actionarilor nr.7/28.09.2017, rezolutia nr.3, respectiv: ,,Aprobarea declansarii procedurii de selectie a membrilor Consiliului de Administratie al SN Nuclearelectrica S.A in conformitate cu prevederile OUG nr.109/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Procedura de selectie a sase (6) membri ai Consiliului de Administratie ce vor fi desemnati de catre actionarul Statul roman in vederea alegerii in adunarea generala a actionarilor, va fi derulata de catre Ministerul Energiei in calitate de autoritate publica tutelara, in conformitate cu prevederile art.29 alin.(3) si alin (4) din OUG nr 109/2011, cu modificarile si completarile ulterioare„.

Apoi, mai cere „Aprobarea declansarii procedurii de selectie a administratorilor Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A conform prevederilor OUG 109/2011, aprobata cu modificarile si completari prin Legeea nr.111/2016. Procedura va fi derulata de Consiliul de Administratie al Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A„.

Această solicitare a Ministerului Energiei, făcută în calitate de acționar majoritar al Nuclearelectrica, a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței AGA din 25 aprilie. Vezi aici mai multe amănunte despre AGA.

Actualii administratori interimari

  • Robert Tudorache: Secretar de stat in Ministerul Energiei. De profesie avocat, in 2015, anul in care l-a consiliat pe Andrei Gerea, a primit mai multe functii in companii de stat.
  • Cristian Dima: Fost secretar de stat, în perioada ianuarie-aprilie 2017, la Ministerul Mediului de Afaceri. Între 2016 și 2020 a fost consilier local la Primăria Galați. Înainte de a ajunge consilier local, a fost administrator la Stpitalul Obstetrică Ginecologie ‘Buna Vestire’ din Galați. Are studii economice
  • Gentea Cristian: Director adjunct, din iunie 2012, la Sucursala Cercetări Nucleare Pitești. Este inginer fizician.
  • Mihai Daniel Anitei: Director general din 2012 al combinatului Azomureș. Mai este și președintele Comitetului de Agricultură la Fertilizers Europe. Are studii economice și de inginerie mecanică.
  • Elena Popescu: Director general în Ministerul Energiei. Este doctor în inginerie energetică.
  • Dragos Ionut Banescu: Secretar general în Ministerul Muncii. Are studii economice.
  • Marcu Mirel Alexandru: Director producție la o firmă din domeniul construcțiilor, SC Seven Hills SRL. A studiat la Universitatea Tehnică de Construcții din București.

Vezi aici CV-urile membrilor CA.

Din aprilie 2017, Nuclearelectrica are o conducere provizorie. După ce au expirat mandatele foștilor administratori și directori numiți în baza OUG 109/2011, Ministerul Energiei nu a reușit să declanșeze și să finalizeze o nouă procedură de selecție a unor noi manageri. Astfel, au tot fost prelungite interimatele administratorilor din patru în patru luni. Unii dintre ei au mai fost schimbați pe parcus.

Din august 2017, director general este Cozmin Ghiță. Acesta este un tânar de 29 de ani, fără experiență managerială, dar cu studii în SUA, la Bates College, unde a studiat politica economică si limba rusă. De altfel, a beneficiat de un schimb de experienta la Nevskyi Institut, la Sankt- Petersburg, Rusia, in perioada august 2009- ianuarie 2010. A fost consilier al foștilor premieri Grindeanu și Tudose. A mai fost consilier pe relații publice la Chevron România.

La sfârșitul lunii martie, premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control al prim-ministrului la Nuclearelectrica. Corpul de Control a fost trimis în contextul în care la centrala nucleară de la Cernavodă au fost înregistrate avarii în lanț, care au dus la deconectarea Unităților 1 și 2 de la Sistemul Energetic Național.

Nuclearelectrica a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții raportate la programul pe 2017 al societății. De asemenea, gradul de realizare al planului valoric anual de investiții cumulat de la începutul anului este de 40%, se precizeaza în raportul administratorilor societății pe 2017. În condițiile în care planul de investiții nu a fost îndeplinit, Nuclearelectrica propune acționarilor distribuirea a peste 90% sub formă de dividende din profitul net din 2017, care a fost de 303 milioane de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro