Sari direct la conținut

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Leul nu se prabuseste. Cursul exprima un soc psihologic, dar nu inseamna ca asta e tendinta

HotNews.ro

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat luni ca „leul nu se prabuseste” iar cursul de schimb, care a atins in aceasta zi un maxim istoric, „exprima un soc psihologic”, dar acest lucru nu inseamna ca „de acum incolo asta e tendinta”.

„Este normal ca fiind atata zarva in jur el (cursul de schimb, n.r.) sa fi fost antrenat in acest joc si sa o ia putin in sus. Asta nu inseamna ca de acum incolo asta e tendinta”, a spus Vasilescu, la Antena 3.

Consilierul guvernatorului a apreciat ca leul „se tine bine” in actuala atmosfera din societate si pe fondul anuntului privind majorarea TVA, care a creat „ingrijorare” pe piete.

El a precizat insa ca influenta majorarii TVA asupra inflatiei nu trebuie calculata aritmetic: „Fiind vorba de majorarea TVA toata lumea face calcule aritmetice si crede ca va avea o inflatie care va creste tot cu cinci puncte procentuale. Normal, piata a fost influentata de toata aceasta poveste”.

Adrian Vasilescu a precizat insa ca „in realitate lucrurile vor avea o alta turnura”, in conditiile in care este vorba de doi factori care aproape se anihileaza: majorare TVA, care antreneaza inflatia, dar si reducerea cererii de consum, pe fondul cresterii preturilor si al reducerii salariilor bugetarilor.

Vasilescu despre majorarea TVA: Nu ne-a intrebat nimeni pe noi

Consilierul a mentionat ca nu se poate pune problema daca BNR si-a dorit sau nu majorarea TVA, in conditiile in care „nu ne-a intrebat nimeni pe noi daca sa faca asta sau nu„.

„BNR nu si-a dorit o crestere a TVA, noi plecam de la acest dat, pentru ca suntem in fata unui dat si trebuie sa actionam de asemenea maniera incat sa-i facem fata”, a comentat el.

Intrebat de ce nu a intervenit BNR in piata in momentul in care euro a depasit pragul de 4,3 lei, Adrian Vasilescu precizat ca „aici e vorba de un raport intre posibilitate si oportunitate”.

„BNR poate sa intervina in orice clipa, are toate posibilitatile de interventie, dar o face atunci cand e oportun. Cand BNR intervine foarte rar in piata si observa asta”, a spus el, adaugand ca banca centrala nu comenteaza niciodata, cu exceptia guvernatorului, „despre interventie sau neinterventie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro