ADS vrea sa preia patrimoniul imobiliar al facultatilor agronomice
Autoritatile au gasit ultima resursa de pamant de retrocedat: terenurile unitatilor de cercetare cu profil agricol din toata tara. Daca proiectul va fi adoptat, se estimeaza ca majoritatea cererilor de revendicare vor fi rezolvate.
Cateva zeci de mii de hectare care apartin in acest moment unitatilor de cercetare-dezvoltare din cadrul facultatilor cu profil agricol ar putea fi trecute sub administrarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) in vederea retrocedarii, potrivit unui proiect pregatit de catre ANRP.
„Sunt vizate terenuri din toata tara, pe care le-am putea retroceda si astfel am finaliza problema restituirii la nivel national“, ne-a declarat Daniel Dragan, presedintele ADS. Actul normativ trebuie insa sa fie in acord si cu legea cercetarii.
Propunerea de modificare a Legii cercetarii agricole se afla in acest moment in analiza comisiilor de agricultura din Senat si Camera Deputatilor. Numai in Bucuresti cinci institute de cercetare detin terenuri care se afla in portofoliul ADS. Este cazul Institutului ce Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor, care a preluat de la ADS aproximativ 32 de hectare de teren.
Videanu vrea terenurile de langa DN1
Una din primariile care vrea sa rezolve problemele fostilor proprietari cu terenurile aflate in administrarea ADS este cea din Bucuresti. In urma cu o luna, Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a anuntat ca 30 de hectare de teren din zona de nord a orasului vor trece din proprietatea ADS in administrarea municipalitatii.
Aceasta suprafata ar urma sa fie parcelata si restituita in compensare solicitantilor pe Legea 10/2001. Cele 30 de hectare de teren se afla pe DN1, la iesirea din Capitala, vizavi de fosta livada a Facultatii de Agronomie, unde se deruleaza, in prezent, un amplu proiect imobiliar. Presedintele ADS spune ca a aflat din presa despre intentia primarului Videanu.
„Pana acum nu am primit nici o solicitare oficiala din partea domnului primar Adriean Videanu. Daca o voi primi, sunt dispus sa ma intalnesc cu dl primar si sa gasim solutii, mai ales ca Bucurestiul este campionul absolut al solicitarilor nerezolvate pe Legea 10/2001“, afirma presedintele ADS.
Primarul Capitalei nu a putut fi insa contactat, in ciuda incercarilor repetate de a afla mai multe detalii despre aceasta intentie a municipalitatii.
de Simona Simionescu