Sari direct la conținut

Afacerile cu centrale urca la nivel high-tech

Romania Libera

Producatorii si importatorii de centrale termice incearca sa se adapteze schimbarii structurii cererii de pe piata sistemelor de incalzire.

Daca pana acum centralele de apartament au fost vedetele vanzarilor pe piata de profil, in prezent – ca urmare a barierelor legislative impuse debransarilor populatiei de la sistemul centralizat -, locul acestora este luat de centralele pentru constructiile noi si de echipamentele inteligente de incalzire.

Exista o cerere importanta pentru centralele cu condensare, pentru microcentralele cu lemne si pentru centralele care lucreaza impreuna cu panourile solare (asigurand o reducere a costurilor de incalzire cu pana la 40%). Aceste echipamente reprezinta solutii optime pentru asigurarea incalzirii caselor, pensiunilor si hotelurilor.

Constructiile, motorul dezvoltarii

In ciuda inaccesibilitatii clientilor din blocuri, producatorii de sisteme de incalzire au vanzari in crestere pe segmentele industrial si al locuintelor noi. Motorul dezvoltarii afacerilor cu centrale este alimentat de noile constructii.

Grupul german Vaillant a estimat recent ca va inregistra pe piata romaneasca, in 2007, o cifra de afaceri de 66 de milioane de euro, in crestere cu 27% fata de anul trecut, centralele termice murale urmand sa acopere aproape jumatate din vanzarile totale preconizate (de 53.000 de unitati).

Anul trecut, grupul german a inregistrat o cifra de afaceri de 52 de milioane de euro, comercializand 43.000 de centrale termice si cazane de pardoseala.

Potrivit reprezentantilor grupului, piata locala a sistemelor de incalzire, de ventilatie si de aer conditionat se cifreaza la un miliard de euro si va creste in urmatoarea perioada, pe fondul intensificarii activitatii de constructii.

Din aceasta suma, piata centralelor termice se ridica la 100 de milioane de euro, la care se adauga 150 de milioane de euro reprezentand vanzarile de radiatoare si de echipamente conexe centralelor. „Nu exista o cifra exacta a valorii acestei piete, dar specialistii o estimeaza la un miliard de euro.

Este o piata cu un potential foarte mare, deoarece activitatea de investitii in constructii este din ce in ce mai importanta”, a declarat la Galati Christoph Grosser, directorul pentru Romania al grupului.

Integral in Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro