Ajutor de stat pentru Institutul Cantacuzino: imprumut de 33 milioane lei si amanarea datoriilor la Fisc
Guvernul vrea sa acorde un ajutor de stat Institutului Cantacuzino, printr-un imprumut de peste 33 de milioane lei si prin amanarea datoriilor la Fisc. Prevederile fac parte dintr-un Proiect de Ordonanta de Urgenta publicat astazi, 29 aprilie 2015, de Ministerul Educatiei. Documentul mentioneaza ca institutul trebuie sa prezinte „un plan de restructurare care sa asigure viabilitatea pe termen lung” si „care sa fie notificat Comisiei Europene”. Amintim ca ministrul Educatiei a propus oficial, in urma cu o saptamana, conducerii Universitatii de Medicina din Bucuresti sa preia Institutul Cantacuzino, care in prezent are datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati si niciun vaccin pe linia de fabricatie.
Proiectul de OUG prevede ca ajutorul de stat se acorda Institutului Cantacuzino sub urmatoarele forme:
- un imprumut de 33.850.327 lei
- o amanare la plata obligatiilor fiscale administrate de ANAF, cu exceptia obligatiilor principale cu retinere la sursa
Suma va fi disponibilizata in termenul stabilit prin contractul de imprumut si va fi pastrata intr-un cont de Trezorerie cu afectatiune speciala, deschis special de Ministerul Finantelor pentru acest ajutor de stat, destinatia sumelor fiind obligatorie in concordanta cu componentele de ajutor de stat individual de salvare aprobate, se arata in proiect.
Acesta mai prevede ca ajutorul de stat pentru salvarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ,,Cantacuzino” este instituit pentru o perioada de 6 luni de la momentul acordarii acestuia. In acest termen, institutul trebuie sa prezinte un plan de restructurare care sa asigure viabilitatea pe termen lung a institutului si care sa fie notificat Comisiei Europene in vederea autorizarii.
Proiectul de OUG mentioneaza ca, daca in termen de 6 luni de la momentul acordarii ajutorului de stat individual pentru salvare, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” nu prezinta planul de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat, atunci trebuie sa prezinte un plan de lichidare.
Proiect de Ordonanta de Urgenta privind Acordarea unui Ajutor de Stat Individual pentru Salvarea Institutul…
In proiect se arata ca Institutul Cantacuzino „este institutia nationala de interes strategic in domeniul sanatatii publice care poate asigura vaccinurile de urgenta necesare populatiei, generand o relativa independenta a Romaniei, din acest punct de vedere”.
„In ultimii ani, ca urmare a incetarii productiei de vaccin gripal, dar si a necesitatii mentinerii autorizatiilor de fabricatie emise de catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino si-a diminuat drastic posibilitatile de finantare din venituri proprii mentinandu-si costuri mari de functionare ale activitatii curente prin pastrarea utilitatilor in functiune„, precizeaza Guvernul.
Executivul sustine ca „neadoptarea acestor masuri imediate si a reglementarilor de implementare a lor, prin ordonanta de urgenta, ar genera disfunctionalitati majore cu efecte negative asupra starii de sanatate a populatiei, precum si faptul ca poate fi afectat sistemul national de sanatate publica, cat si securitatea nationala a Romaniei, acest fapt fiind evident in situatii de criza, de epidemii si pandemii„.
„Pentru a nu se ajunge in situatia in care Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino sa intre in stare de faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurarii sanatatii populatiei si securitatea nationala a Romaniei, se impune reglementarea, in regim de urgenta, a asigurarii necesarului de lichiditati pentru stingerea arieratelor„, care „au crescut semnificativ in perioada de criza economico-financiara, din cauza dificultatilor financiare cu care s-a confruntat intreaga economie„, se arata in proiectul de OUG.
In prezent, Institutul Cantacuzino se afla in coordonarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI) din subordinea Ministerului Educatiei.
UPDATE Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca Senatul universitar a decis in sedinta, marti, ca institutul sa fie refacut, pentru ca Universitatea nu isi permite acest lucru. “Institutul trebuie sa isi recastige prestigiul pe care l-a avut, el a fost pe locul al doilea in Europa”, a precizat pentru HotNews.ro rectorul. Ioanel Sinescu a afirmat ca manageriatul propriu-zis va fi realizat de catre Guvernul Romaniei. Institutul va fi in coordonarea Universitatii de Medicina, dar in subordinea Guvernului. “Suntem la un inceput de drum, un drum greu, dar avem obligatia legala si morala sa facem acest institut viabil”, a declarat pentru HotNews.ro Ioanel Sinescu.
Informatii de background
Amintim ca in urma cu mai bine de o saptamana, pe 20 aprilie, Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat printr-un comunicat de presa ca i-a propus conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti sa preia Institutul Cantacuzino. Ministerul Educatiei a explicat atunci ca, „urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul ‘Cantacuzino’ cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie”. Ministerul Educatiei are in coordonare acest institut din 2014.
Scurt istoric al institutului, prezentat de Ministerul Educatiei:
- Institutul de Seruri si Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino„, infiintat prin legea publicata in MO in 1921 si promulgata de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068.
- Regia autonoma „Institutul Cantacuzino”, fondata prin Decizia Guvernului Nr. 1247 din 4 decembrie 1990, bazata pe Legea Nr. 15/1990 privitoare la reorganizarea intreprinderilor de stat in regii autonome si societati comerciale.
- Institutul Cantacuzino, reorganizat in institut public in regim extrabugetar, prin HG 133 din 30/03/1994.
- Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”/ I.N.C.D.M.I. Cantacuzino„, in coordonarea Ministerului Sanatatii si Familiei prin HG 1563/2008 si trecut in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale prin HG 844/2014.
Ministerul Educatiei a explicat in acel comunicat ca „anul 2015 a gasit Institutul ‘Cantacuzino’ cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Inventarul produselor pe care Institutul „Cantacuzino” nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) si un ser antigen pentru IDR”.
Citeste si: