Sari direct la conținut

Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un bărbat din Mureș a ajuns la spital cu encefalită virală acută

HotNews.ro
Infecția cu virusul West Nile este o boală transmisă de țânțari, Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia
Infecția cu virusul West Nile este o boală transmisă de țânțari, Foto: Robyn Beck / AFP / Profimedia

Infectarea a fost depistată la un un bărbat din județul Mureș, cu vârsta cuprinsă între 75 și 84 ani, potrivit DSP Mureș. Este al doilea caz de infectare cu virusul West Nile din aceast sezon.

„În judeţul Mureş a fost confirmat un caz de encefalită virală acută cu virusul West Nile, în mediul urban, la un pacient de sex masculin, grupa de vârstă 75-84 ani. Pacientul este sub supraveghere medicală internat în spital, evoluţia este lent favorabilă”, anunţă vineri DSP Mureş.

Encefelita virală acută cu virus West Nile este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile care este transmisă prin înţepătură de ţânţar. La om, în majoritatea cazurilor, infecţia are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic si severitatea pot fi foarte variate.

Primul caz din acest an a fost depistat la finalul lunii iulie la un bărbat din București, aflat în grupa de vârstă 60 – 69 de ani.

Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția cu West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică. Specialiștii INSP vin și cu o serie de recomandări pentru a vă proteja de infecția cu acest virus.

Recomandările INSP în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
INTERVIURILE HotNews.ro