Sari direct la conținut

Al doilea român ucis de coronavirus a stat internat 4 zile la Spitalul Universitar până să fie testat pentru COVID 19

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: Agerpres
Coronavirus in Romania, Foto: Agerpres

Pacientul de 74 de ani infectat cu coronavirus care a murit astăzi la Spitalul Victor Babeș din Capitală s-a prezentat lunea trecută, de unul singur, la Spitalul Universitar din București, din cauză că avea febră și tuse. El a fost internat inițial, luni, la Spitalul Universitar și a fost testat pentru coronavirus abia 4 zile mai târziu, vineri. După ce testul pentru coronavirus a ieșit pozitiv, a fost transferat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, unde a murit astăzi, au declarat surse medicale pentru HotNews.ro.

Pacientul în vârstă de 74 de ani suferea și de o boală cronică și se afla în programul de dializă.

Nu se știe în acest moment cum s-a infectat cu coronavirus pacientul din București care a murit astăzi. Ancheta epidemiologică este în curs, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Pacientul de 74 de ani din București este al doilea deces înregistrat în țara noastră la o persoană infectată cu coronvirus. Primul deces s-a înregistrat tot duminică dimineață, fiind vorba despre un pacient în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18 martie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Filiași și transferat în aceeași dată la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). El se întorsese din Franța pe data de 6 martie.

Managerul Spitalului Universitar, demis astăzi

Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență din București, a fost demisă de ministrul Sănătății, Victor Costache, în urma unui control al Corpului de Control al Ministerului Sănătății și din cauză că „în aceste zile nu au fost luate măsurile necesare și suficiente pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus (COVID 19) atât în rândul pacienților, cât și a personalului medical”, a anunțat duminică dimineață Ministerul Sănătății.

„Conducerea Ministerului Sănătății a decis suspendarea contractului de management al managerului Spitalului Universitar de Urgență București, dr. Adriana Nica, în baza art.19 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Decizia vine în urma propunerii Corpului de Control al MS care arată într-o Notă că la nivelul unității sanitare s-au constatat mai multe deficiențe de management, dar și că, în aceste zile nu au fost luate măsurile necesare și suficiente pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus (COVID 19) atât în rândul pacienților, cât și a personalului medical. De asemenea, în Nota întocmită de Corpul de Control se arătă că, în cursul anchetei epidemiologice efectuate în data de 21 martie 2020 în cadrul spitalului au fost luate măsuri procedurale abia după confirmarea infectării pacienților cu noul coronavirus”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Cine este considerat suspect de coronavirus și poate fi testat în România, potrivit definiției date de autorități

Autoritățile din țara noastră testează doar o parte dintre persoanele care au călătorit în așa-numitele „zone roșii”. Doar pe cei care ajung în carantină/izolare și anunță că au simptome. În acest timp, persoane care au simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu sunt testate și sunt trimise acasă de la spitale, iar medicii consultați de HotNews.ro spun că sunt neputincioși.

Numărul persoanelor testate pentru coronavirus este de ordinul zecilor de mii în alte țări.

Testarea masivă a personalului medical și a cetățenilor, inclusiv înființarea de puncte de testare pe stradă, și instituirea urgentă a izolării generale la domiciliu, de unde oamenii să poată ieși doar pentru aprovizionare sau alte probleme urgente, este văzută de unii dintre medicii români ca singura soluție pentru ca România să nu se confrunte cu o explozie a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, iar apelurile medicilor ca autoritățile să legifereze urgent aceste măsuri se înmulțesc.

În plus, medicii consultați de HotNews.ro cer autorităților să cumpere teste suficiente sau să înceapă să le producă în țară, iar numărul centrelor de testare să crească – doar 10 în acest moment, nici măcar câte unul în fiecare oraș mare.

Definiția pentru caz suspect de coronavirus – singurele persoane care sunt testate – dată de autoritățile române, este următoarea (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică):

  • Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare
  • ȘI
  • În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
  • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
  • SAU
  • A avut istoric de călătorie internațională” (Pe larg aici)

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro