Sari direct la conținut

Albirea parului ar putea fi o avertizare pentru aparitia bolii coronariene

HotNews.ro

Exista motive mai presus de vanitate pentru a ne ingrijora in privinta aparitiei firelor de par albe, dupa ce cardiologi egipteni au avertizat ca aceasta poate reprezenta un indicator al bolii coronariene, cel putin in cazul persoanelor de sex masculin, potrivitiflscience.com.

„Imbatranirea este un factor de risc inevitabil atunci cand vine vorba de boala coronariana si este asociata cu semne dermatologice care ar putea indica un risc crescut. Mai multe cercetari sunt necesare in privinta testelor cutanate de risc, care ne-ar permite sa intervenim mai rapid in procesul bolilor cardiovasculare”, a declarat Irini Samuel, doctor la Universitatea din Cairo.

Samuel a vrut sa afle daca parul carunt ar putea fi un semn usor detectabil in ceea ce priveste sanatatea interna, astfel ca a studiat culoarea parului a 545 de persoane, spitalizate pentru angiografii CT coronariene, evaluate pe o scara de la 1 la 5. Apoi, aceasta a colectat date privind indicatorii de risc coronarian, precum diabetul zaharat, fumatul, istoricul familial si istoricul tensiunii arteriale.

Avand in vedere faptul ca barbatii cu parul grizonat au fost, de asemenea, in varsta, nu este de mirare ca inimile acestora se „prezentau” mai rau. Cu toate acestea, mai multe persoane au fost asociati cu risc mai mare de a se confrunta cu boli coronariene si calcificarea arterelor coronare.

Samuel le recomanda persoanelor de sex masculin care se confrunta deja cu aparitia firelor albe sa efectueze controale regulate, sa faca exercitii fizice si sa aiba o dieta sanatoasa.

„Ateroscleroza si albirea parului au loc prin cai biologice similare, iar incidenta ambelor creste odata cu varsta. Descoperirile noastre sugereaza ca, indiferent de varsta cronologica, parul grizonat indica varsta biologica si ar putea semnala un risc cardiovascular ridicat”, a mai adaugat aceasta.

Pana in prezent, nu au fost realizate studii pentru a vedea daca relatia se aplica si in cazul persoanelor de sex feminin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro