Sari direct la conținut

Alegeri 2020: Marele juriu special din Georgia a recomandat inculparea senatorului Lindsey Graham şi a altor aliaţi ai lui Trump

HotNews.ro
Senatorul Lindsey Graham, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Senatorul Lindsey Graham, Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Un mare juriu special din Georgia a recomandat în decembrie 2022 formularea de acuzaţii penale împotriva senatorului republican american Lindsey Graham şi a altor aliaţi ai lui Donald Trump în cadrul anchetei privind eforturile de a anula înfrângerea fostului preşedinte la alegerile din 2020, potrivit unui raport făcut public vineri, relatează Reuters.

Niciunul nu a fost acuzat în cele din urmă atunci când procurorii din Georgia au intentat un amplu dosar penal împotriva lui Trump şi altor 18 presupuşi complici, citează News.ro.

Marele juriu special a recomandat să fie formulate acuzaţii şi împotriva lui Lindsey Graham, un senator de lungă durată care reprezintă Carolina de Sud, precum şi a celor doi senatori americani care reprezentau Georgia la acea vreme, Kelly Loeffler şi David Perdue, se arată în raport. La fel ca Trump, toţi sunt republicani. Juraţii au recomandat, de asemenea, acuzaţii împotriva fostului consilier de securitate naţională al lui Trump, Michael Flynn, a consilierului Boris Epshteyn şi a avocaţilor Lin Wood şi Cleta Mitchell.

Nu este clar de ce procurorul districtual din comitatul Fulton, Fani Willis, a optat în cele din urmă să nu formuleze acuzaţii împotriva celor şase persoane, iar biroul său nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Cele şase persoane se numără printre cele 39 pe care marele juriu special a recomandat să fie puse sub acuzare în raportul său din 15 decembrie, care a fost sigilat timp de nouă luni find dat publicităţii abia vineri.

Marele juriu special nu avea puterea de a emite acuzaţii, dar procuroarea Willis a folosit dovezile pe care le-a adunat pentru a cere punerea sub acuzare a lui Trump şi a celor 18 coinculpaţi ai săi de către un mare juriu obişnuit, luna trecută.

Răspunzând la publicarea raportului, vineri, Trump a declarat că acesta arată că demersurile făcute de procuroarea Willis au fost motivate politic. „Au vrut să pună sub acuzare pe oricine se întâmpla să respire în acel moment”, a scris el pe reţelele sociale.

Trump şi ceilalţi inculpaţi în acest caz au pledat nevinovat. Ca şi în cazul celorlalte trei procese penale ale sale, Trump a negat orice abatere şi a declarat că este victima unei persecuţii politice.

Cine sunt cei 6 care au scăpat de inculpare

Lindsey Graham, un fost rival al lui Trump devenit apoi prieten de golf, a cerut oficialilor din Georgia să examineze buletinele de vot prin corespondenţă după înfrângerea preşedintelui republican. Graham şi-a apărat comportamentul, spunând că era îndreptăţit să examineze activitatea electorală a statului în calitate de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului. El a luptat împotriva unei citaţii prin care i se ordona să depună mărturie, dar, în cele din urmă, Curtea Supremă a SUA i-a spus să o facă.

Loeffler şi Perdue, ambii loiali lui Trump, au fost înfrânţi de candidaţii democraţi în alegerile din ianuarie 2021. Perdue a candidat fără succes la postul de guvernator în 2022. Niciunul dintre ei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

De asemenea, nici Flynn nu a răspuns imediat la cererile de comentarii. Fostul consilier de securitate naţională al lui Trump, o figură proeminentă a extremei drepte, l-a îndemnat pe Trump să folosească armata pentru a anula alegerile din 2020.

Consilier politic de lungă durată al lui Trump, Epshteyn a fost implicat în eforturile de a anula înfrângerea lui Trump şi de atunci îl consiliază pe fostul preşedinte cu privire la ameninţările juridice cu care se confruntă acum. Avocat, Epshteyn a refuzat să comenteze.

Wood, un avocat conservator care a promovat eforturile de conspiraţie cu privire la alegeri, a negat că a comis vreo infracţiune şi s-a declarat surprins să afle că marele juriu special a recomandat acuzaţii împotriva sa. „Nu sunt foarte sigur de ce apare numele meu în el”, a declarat el pentru Reuters.

Mitchell, un alt avocat conservator care a lucrat pentru a inversa înfrângerea lui Trump, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Deciziile marelui juriu special

Marele juriu special s-a reunit în 2021 la cererea lui Willis pentru a-i ajuta ancheta. Pe parcursul mai multor luni, juraţii au citat 75 de martori, inclusiv aliaţi ai lui Trump, cum ar fi fostul său avocat Rudy Giuliani, Graham şi oficiali de top din Georgia, cum ar fi guvernatorul Brian Kemp.

Marele juriu special nu a acţionat în unanimitate. Acesta a votat cu 13-7, 14-6 şi 17-4 în favoarea inculpării lui Graham, Loeffler şi, respectiv, Perdue. A existat o abţinere la fiecare dintre voturile pentru Graham şi Loeffler. Marele juriu a votat cu 20-1 în favoarea punerii sub acuzare a lui Trump în ceea ce priveşte efortul naţional de anulare a alegerilor.

Actul de acuzare a enumerat 30 de alte persoane suspectate de implicare în conspiraţie, care nu au fost acuzaţi, dar care ar fi jucat un rol în această schemă.

În ciuda problemelor sale juridice, Tump rămâne favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale de anul viitor unde va candida împotriva lui Joe Biden, actualul preşedinte.

Raportul special al marelui juriu a rămas secret la cererea lui Willis, în timp ce aceasta stabilea ce acuzaţii să aducă. Odată cu emiterea acuzaţiilor, judecătorul Curţii Superioare din comitatul Fulton, Robert McBurney, de la Curtea Superioare a hotărât că nu mai există niciun motiv pentru a nu-l face public. (preluare News.ro.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro