Alegeri parlamentare 2024. Unde se poate vota în țară și în străinătate. Toate datele despre scrutinul din 1 decembrie
Românii sunt chemați din nou la vot, duminică, de această dată la alegerile parlamentare 2024, în urma cărora vor fi aleși, pe listele partidelor, cei 137 de senatori și 333 de deputați din Parlamentul României. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista acelui partid vor avea şanse mai mari să primească un mandat de parlamentar.
Alegerile parlamentare 2024 au loc la o săptămână de la primul tur al alegerilor prezidențiale, în plin scandal generat de decizia Curții Constituționale de renumărare a tuturor voturilor.
Pentru a obține mandate, partidele politice trebuie să depășească la alegeri parlamentare 2024 pragul electoral de 5% din voturile valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabile într-un minimum de patru circumscripții electorale.
Programul secțiilor de votare din România la alegerile parlamentare 2024
În România, secțiile de votare pentru alegerile parlamentare 2024 vor fi deschise duminică, 1 decembrie, între orele 7.00-21.00.
Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, până cel mult la ora 23.59.
Cu ce acte de identitate poți vota la alegeri parlamentare 2024 în țară
Au drept de vot cetăţenii români cu vârsta peste 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, cei puşi sub interdicţie sau persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Fiecare alegător îşi exprimă votul personal, exercitarea votului în numele altui alegător fiind interzisă, iar votul exercitat în cadrul alegerilor fiind secret.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în 1 decembrie, ziua alegerilor parlamentare 2024, se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Unde poți vota la alegerile parlamentare 2024 în țară
Alegătorii pot vota în țară la alegerile parlamentare 2024 acolo unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
- în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați.
- în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței (dacă nu e înregistrată reședința nu se poate vota pentru lista din județul respectiv), pe liste permanente.
- în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ, care este o circumscripție. În București nu puteți vota în alt sector.
În localitatea de reședință (unde au viza de flotant), se poate vota astfel:
- pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria (printr-o solicitate depusă personal sau prin poștă) respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor (17 septembrie), pentru înscrierea în Registrul Electoral. Înregistrarea este valabilă doar pentru scrutinul respectiv.
- pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință. Dacă alegătorul are viza de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare (nu în ambele).
Pentru a afla la ce secţie de votare sunt arondaţi, alegătorii pot introduce datele personale pe site-ul dedicat https://www.registrulelectoral.ro/
Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secţie de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00.
Votul în străinătate la alegerile parlamentare 2024
În străinătate, alegerile parlamentare 2024 se desfăşoară pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7.00-21.00 şi duminică, 1 decembrie, între orele 7.00-21.00.
Alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate s-au putut înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă până la 17 octombrie 2024. Înscrierea s-a putut face online, pe site-ul votstrainatate.ro.
Cetățenii români din diaspora care nu au optat pentru votul prin corespondență și vor să voteze la alegeri parlamentare 2024 pot merge la secțiile de votare deschise în țările unde locuiesc.
Cu ce documente poți vota în străinătate la alegerile parlamentare 2024
Alegătorii care au domiciliul în străinătate vor putea vota cu următoarele documente:
- pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu,
- pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu,
- pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Alegătorii cu reședința în străinătate vor putea vota pe baza unui act de identitate românesc și a unui document emis de autoritățile străine, care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durată mai mare de 90 de zile, precum:
- cartea de identitate, cartea electronică de identitate,
- cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic,
- pașaportul diplomatic electronic
- pașaportul de serviciu,
- pașaportul de serviciu electronic
- pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.