Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare la Berlin. O romanca e top de lista a Verzilor, care pot intra la guvernare alaturi de social-democrati

HotNews.ro
Alegeri parlamentare la Berlin. O romanca e top de lista a Verzilor, care pot intra la guvernare alaturi de social-democrati

2,5 milioane de cetateni germani au fost asteptati duminica 18 septembrie la urne, pentru alegerile parlamentare din Berlin. Alegerile s-au incheiat la orele 18.00, cu posibilitatea neobisnuita a prelungirii acestora pana la orele 20.00, in localurile de vot unde lumea statea inca la coada. Primarul Michael Müller ramane in functie, dupa ce a fost cap de lista al social-democratilor. Partidul Verzilor a lansat o echipa de patru, condusa de Ramona Pop, originara din Romania, cu dubla cetatenie, germana si romana. Potrivit rezultatelor partiale, SPD castiga cu 23,1%, urmat de CDU (18,1%) si de Verzi (16,6%).

Partidul Stangii (Die Linke) atinge 16,6% din voturi, urmat de partidul nationalist Alternativa pentru Germania (AfD), cu 11,7%. Liberalii intra si ei, cu 6,5%, in parlamentul de land (capitala Berlin este unul dintre cele 16 landuri ale Germaniei, formand, impreuna cu Brandenburg, zona metropolitana Berlin-Brandenburg).

Dintre cele 3,5 milioane de locuitori ai capitalei germane, 2,5 milioane au drept de vot. Participarea a fost superioara celei de la alegerile din 2011 atingand, la orele pranzului, 53,1% (2011 – 46%).

SPD-ul este insa cel mai codas castigator din istoria alegerilor berlineze. In ciuda primei pozitii intre partidele ce vor intra anul acesta in Abgeordnetenhaus, cum e numit Parlamentul din capitala Germaniei, el pierde, impreuna cu fostul sau partener de coalitie, Partidul Crestin-Democrat (CDU), in total 10,6 puncte procentuale. Prin urmare, coalitia ros-neagra nu va mai putea conduce, iar primarul Michael Müller va trebui sa-si gaseasca alti parteneri de coalitie.

Cea mai vehiculata varianta este cea rosu-rosu-verde, adica din SPD, Verzi si Die Linke, o coalitie indicata drept agreabila de Müller, inca inainte de alegeri. O astfel de coalitie ar cumula 90 dintre cele 149 de mandate din Parlamentul de la Berlin, asigurand o majoritate confortabila.

Altor trei variante de coalitii (SPD-CDU-Grüne, SPD-CDU-FDP si SPD-FDP-Verzi) li se dau sanse de realizare foarte mici si „irelevante politic“. AfD-ul nu ar intra in actualele calcule de dupa alegerile de la Berlin.

Verzii pot sa se bucure de rezultatul alegerilor, iar cu ei si capul de lista, Ramona Pop. Nascuta in 31 octombrie 1977 la Timisoara, ea a plecat impreuna cu parintii in Germania, in anul 1988, bunica ei fiind nemtoaica. Studiile liceale si universitare le-a facut la Münster si la Berlin, terminand ca politolog licentiat.

In Partidul Verzilor, ea a intrat in 1997. De atunci, Ramona Pop a urcat in ierarhia de partid, ajungand, din 2012, impreuna cu Antje Kapek, presedinta de fractiune politica. La actualele alegeri, Verzii au candidat cu o echipa de patru sefi de fractiuni de partid, Pop aflandu-se intre acestia si pe pozitia intai.

Pop are dubla cetatenie, germana si romana. Un contracandidat al sau din partea CDU a atacat in campanie tema dublei cetatenii, iar ea ar fi luat problema personal si ar fi ripostat. Cand refugiatii stateau in anul 2015 cu miile in gara din Budapesta, Ramona Pop a povestit presei germane ca si ea, ca si copil [n.a probabil cand a venit cu parintii spre Germania], a trecut tot prin Budapesta.

„Pop nu si-a mentionat adesea provenienta dintr-o familie de imigranti, pana in 2015“, relateaza in luna august Tageszeitung din Berlin. Insa dupa controversa cu politicianul crestin-democrat, „ea ar fi fost pe punctul de a merge la ambasada romana pentru a-si cere din nou un pasaport romanesc“, mai mentioneaza taz.de.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro