Sari direct la conținut

Alegeri SUA 2024. Kamala Harris, fiica unor imigranți care are șanse să devină prima femeie președinte a SUA. A ajuns candidat într-un scenariu demn de Hollywood

HotNews.ro
Alegeri SUA 2024. Kamala Harris, fiica unor imigranți care are șanse să devină prima femeie președinte a SUA. A ajuns candidat într-un scenariu demn de Hollywood
Grafică: Ion Mateș / Hotnews Surse foto: Profimedia, Shutterstock

A fost nevoie de mai puțin de o oră de la decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa electorală pentru ca democrații să înceapă să se mobilizeze pentru Kamala Harris, noua candidată a partidului la alegerile prezidențiale din 2024. După ce a devenit prima femeie procuror general al Californiei și vicepreședinte, ea aspiră acum să fie prima femeie care deține funcția supremă a țării.

Călătoria Kamalei Harris spre vârful politicii americane a fost unică, plină de probleme și de întrebări dificile. 

Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, și este fiica a doi imigranți: o mamă de origine indiană și un tată de origine jamaicană, potrivit unei biografii realizate de CNN.

Părinții ei au divorțat când ea avea cinci ani și a fost crescută în principal de mama ei, Shyamala Gopalan Harris, cercetătoare în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile civile.

Kamala Harris, în 1986. Foto: Avalon / Profimedia

„A fost dură, curajoasă, o deschizătoare de drumuri în lupta pentru sănătatea femeilor”, o descrie Kamala pe mama sa, potrivit BBC. „Ne-a învățat să nu ne plângem niciodată de nedreptate, ci să facem ceva în privința ei”.

Mama unor „fete de culoare”

Harris a crescut implicată în moștenirea sa indiană, însoțindu-și mama, de religie hindusă, în vizitele în India, dar a spus că mama sa a inițiat-o atât pe sora sa mai mică, Maya, cât și pe ea în cultura afro-americană din Oakland.

„Mama mea a înțeles foarte bine că este nevoită să crească două fiice de culoare”, a scris ea în autobiografia „The Truths We Hold”.

„Știa că patria ei adoptivă ne va vedea pe mine și pe Maya ca fete de culoare și era hotărâtă să se asigure că vom deveni femei de culoare încrezătoare și mândre”.

Harris spune că a fost întotdeauna confortabilă cu identitatea sa și se descrie pur și simplu ca „americancă”. Ea a declarat pentru Washington Post în 2019 că politicienii nu ar trebui să se încadreze în compartimente din cauza culorii sau originii lor.

„Punctul meu de vedere a fost: eu sunt cine sunt. Sunt bine cu asta. S-ar putea să fie nevoie să vă dați seama, dar mie îmi convine”, a spus candidata democraților.

Drumul spre vicepreședinție

Kamala Harris depune jurământul ca procuror districtual al orașului San Francisco, 8 ianuarie 2004. Foto: George Nikitin / AP / Profimedia

Și-a început cariera ca procuror districtual pentru comitatul Alameda și, din 2004 până în 2011, pentru orașul San Francisco.

Următoarea sa promovare a fost în funcția de procuror general al Californiei, devenind prima femeie și prima persoană de culoare aleasă în această funcție în cel mai populat stat american, potrivit New York Times.

Harris ține prima conferință de presă ca procuror general al Californiei, 30 noiembrie 2010. Foto: Damian Dovarganes / AP / Profimedia

S-a folosit de acest succes pentru a se lansa cu succes în 2016 în cursa pentru funcția de senator de California. În Congres, a atras atenția cu stilul său de a pune întrebări, caracteristic unui procuror, în cadrul audierilor în comisii.

Patru ani mai târziu a intrat în cursa democraților pentru Casa Albă, dar o campanie care a început cu mulțimi mari și de dezbateri importante, a eșuat rapid după ce Harris a avut probleme să-și prezinte ideologia și platforma politică.

Harris, alături de Joe Biden, stânga și Bernie Sanders la prima dezbatere a candidaților Partidului Democrat pentru funcția de președinte, în Miami, Florida, 27 iunie 2019. Foto: Drew Angerer / Getty images / Profimedia

Deși campania ei s-a stins intern, cel care a câștigat cursa democraților, Joe Biden, avea să o readucă în lumina reflectoarelor naționale, după ce a selectat-o să-i fie alături ca vicepreședinte.

Gil Duran, un fost director de comunicare al Kamalei Harris, a numit acest moment drept „o mare răsturnare de situație”.

„Mulți oameni nu credeau că are disciplina și concentrarea necesare pentru a urca atât de repede la Casa Albă. Deși oamenii știau că are ambiție și potențial de vedetă. Întotdeauna a fost clar că avea talent brut”, a spus Duran.

Activitatea de la Casa Albă și cele mai mari critici la adresa Kamalei Harris

Harris s-a concentrat pe mai multe inițiative-cheie în timpul mandatului său la Casa Albă și a avut un rol esențial în multe dintre cele mai apreciate realizări ale administrației Biden, remarcă BBC.

Ea a stabilit un nou record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreședinte în istoria Senatului, contribuind la adoptarea Legii privind reducerea inflației și a Planului american de salvare, care a oferit plăți de stimulare și alte ajutoare pe timpul pandemiei Covid-19. Cum Senatul american are 100 de membri, în caz de egalitate de voturi, vicepreședintele american are votul decisiv.

Kamala Harris și președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, țin steagul primit de la președintele Zelenski în timpul vizitei lui în SUA, 21 decembrie 2022. Foto: JEMAL COUNTESS / UPI / Profimedia

Biden a desemnat-o să conducă și eforturile de abordare a cauzelor profunde ale migrației, în contextul unui aflux record de migranți fără documente la frontiera dintre SUA și Mexic.

De aici provin unele din cele mai dure critici la adresa sa, fiind arătată cu degetul pentru că nu a făcut suficiente progrese, iar ea a fost criticată de republicani și de unii democrați pentru că a avut nevoie de șase luni pentru a planifica o călătorie la frontieră.

Vizita Kamalei Harris la punctul de frontieră El Paso, Texas, 25 iunie 2021. Foto: Yuri Gripas – Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia

Harris a preluat, totodată, rolul de portavoce a administrației Biden pe problema avortului, după ce Curtea Supremă a anulat în 2022 „Roe v Wade”, decizia care reglementa dreptul la avort la nivel național.

În discursul său de la Convenția Democrată în care a fost validată candidatura, cel mai important discurs din cariera sa, Harris i-a criticat pe Trump și pe republicani ca fiind arhitecții eforturilor de a restricționa accesul la avort în întreaga țară. „Pur și simplu și-au pierdut mințile”, a spus ea, promițând să restabilească protecțiile oferite prin Roe v Wade.

Schimbările dese de poziționare 

În campania internă a democraților, din 2020, Harris a abordat viziuni de stânga pe subiecte precum imigrația sau drepturile persoanelor LGBT. Patru ani mai târziu, ea a început să curteze votanții de centru în tentativa de a-l învinge pe Donald Trump. De asemenea, a apelat la imaginea de om al legii care va lua măsuri drastice împotriva unui infractor condamnat precum Trump.

În ciuda înclinațiilor spre stânga în probleme precum căsătoriile LGBT și pedeapsa cu moartea, ea s-a confruntat cu atacuri repetate pentru că nu era suficient de progresistă, remarcă BBC.

„Kamala este polițistă” a devenit un refren comun pe durata campaniei. „Ea a fost „o persoană cu experiență în aplicarea legii și percepută în propriul stat ca fiind insuficient de progresistă și care încearcă să proiecteze un sine neautentic”, spune Duran, dar adaugă că „acest lucru arată foarte diferit într-un post de vicepreședinte”.

Kamala Harris, atunci procuror general, participă la parada Pride din San Francisco, în 2016. Foto: Josh Edelson / AFP / Profimedia

Într-un interviu pentru CNN, în august, ea a oferit cea mai amplă explicație de până acum cu privire la motivul pentru care și-a schimbat unele dintre poziții, spunând că valorile sale nu s-au schimbat, dar că timpul petrecut ca vicepreședinte i-a oferit o nouă perspectivă asupra unora dintre cele mai presante probleme ale țării.

„Valorile mele nu s-au schimbat. Deci, aceasta este realitatea. Și patru ani de când sunt vicepreședintă, călătoresc mult prin țară. (…) Cred că este important să ajungem la un consens și este important să găsim un loc comun de înțelegere a modului în care putem rezolva problemele”, a explicat ea pentru CNN.

Kamala Harris făcea clătite când a sunat-o Biden să-i spună că iese din cursă

În dimineața zilei de 21 iulie 2024, Kamala Harris pregătea clătite pentru cele două fiice ale nepoatei sale, în reședința vicepreședintelui, când a primit un telefon de la președintele Biden, care a informat-o că nu va candida pentru un al doilea mandat și că, în schimb, o sprijină pe ea pentru a-i succeda. Conversația a fost scurtă, iar Harris a știut ce să facă după ce s-a terminat, relatează New York Times.

Succesul ei rapid a fost în mare parte o dovadă a prăbușirii neanunțate a lui Biden care a urmat după prima dezbatere prezidențială în care a avut o prestație slabă. Dar a fost și o validare a muncii necunoscute pe care a făcut-o în calitate de vicepreședinte al acestuia.

Șansa de a deveni președinte fără a trece prin cursa internă

Harris, la o adunare a susținătorilor din Madison, Wisconsin, 30 octombrie 2024. Foto: David Burke / Zuma Press / Profimedia

„Am participat la atât de multe apeluri Zoom cu ea pe atât de multe probleme”, a declarat senatoarea Amy Klobuchar, care își anunțase deja sprijinul pentru vicepreședintă în momentul în care a aflat că Biden a propulsat-o drept candidat pentru Casa Albă. „Ea făcea lucruri importante în culise”.

Totul reprezintă o răsturnare de situație majoră, având în vedere că, în urmă cu 5 ani, Harris a recunoscut public că nu avea nicio cale spre victorie în timpul încercării sale anterioare pentru președinție. Ea și-a suspendat campania pe 3 decembrie 2019, înainte chiar ca primele state să voteze în cursa internă a democraților. Ceea ce a părut final de drum a fost, în realitate, șansa ei de a ajunge la Casa Albă, întâi ca vicepreședinte și, în funcție de rezultatele din 5 noiembrie, ca președinte.

Foto: Justin Sulivan / Getty images / Profimedia
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro