Alegerile prezidențiale: Se despart apele…
A merge la vot este forma cea mai directa si palpabila de a-ti afirma optiunea politica, ideologica, morala si culturala. Cand nu votezi, spui de fapt ca nu-ti pasa de ceea ce intampla in Cetate. Ori ca esti dezolat, dezgustat, deprimat, frustrat etc Nu voteaza, adeseori, indiferentii, ingretosatii si revoltatii. Dar exista si votul protestului, votul care, de pilda in primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania, poate accentua un numar de valori neglijate, uitate, desfigurate. Sa le numim valorile societatii deschise. Le putem numi si valori ale modernitatii liberale in sens larg. Ori valori civic-democratice. Poti vota un candidat de partid ori pe unul independent. Deci exista un evantai de posibilitati. Nu cred ca in primul tur trebuie sa primeze calculul strategic, ci, prioritar, acela etic. Politica si moralitatea nu sunt situate pe planete diferite.
Este un moment de despartire a apelor. Va continua, intr-o forma actualizata, dezvoltata, adusa la zi, ceea ce numesc proiectul Basescu (statul de drept, asumarea trecutului, modernizarea institutionala, batalia cu coruptia si coruptii, asumarea onesta a trecutului traumatic, orientarea ferma pro-vestica) ori se va reveni la matrapazlacurile repugnante ale regimului mafiotic al pesedismului? This is the question. Va urma revansa lui Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase prin intermediarul infantil si mitoman Victor Ponta, ori Romania isi va urma cursul pe directia unei democratii liberale viabila si functionala? Mostenirile lui Traian Basescu sunt mult mai complexe decat actiunile din ultimele luni si saptamani. Fac parte dintre cei care regasesc partea dominanta, pozitiva, a acestor mosteniri in programul candidatei independente Monica Macovei. Nu o preluare dogmatica, servila, ci una demna si inovatoare, a unei filosofii politice care a scos Romania din marasmul pesedist.
Tema centrala in aceasta campanie ar trebui sa fie, inainte si mai presus de orice, intarirea statului de drept, a mecanismelor institutionale ale democratiei romanesti. Toate celelalte teme sunt determinate de aceasta: educatia, de pilda, nu poate sa prospere, sa devina una eficienta intr-un sistem intemeiat pe minciuni, furt intelectual, spaga etc Transparenta institutionala, responsabilizarea celor alesi ori numiti in functii publice, sunt conditii vitale pentru ca organismul politic romanesc sa nu fie subminat de virusi incurabili. Din nou, regasesc in chip cat se poate de impede formulate aceste teme in programul si declaratiile Monicai Macovei. In plus, exista ceva esential: track recordul, bilantul actiunilor sale anterioare. Nu vorbe, ci fapte. Increderea sociala este ingredientul democratiei autentice. Aici vad sensul unei dezbateri substantiale despre ce fel de democratie dorim pentru Romania: una a travestiurilor de tipul “ofiter acoperit”, ori una in care altruismul civic sa invinga in lupta cu oportunismul, lichelismul, cinismul, clientelismul si alte asemenea patologii.
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro