Sari direct la conținut

Alerta maxima la Salvamont Busteni

Republicanul

Noapte grea, sambata spre duminica, pentru toti cei 15 salvamontisti din Busteni. Patru apeluri de salvare din patru puncte diferite i-au pus pe jar. S-au impartit pe echipe si la ora 20, cu putin timp inainte de lasarea intunericului, au plecat in cautarea turistilor care aveau nevoie de ajutor.

Dupa 13 ore de actiune pe intuneric, salvamontistii au adus in Busteni un grup de sapte copii blocati pe Jepii Mici, alti doi turisti de pe Jepii Mari, cu fracturi, dar si un alpinist care si-a rupt piciorul in timp ce se catara pe cel mai abrupt perete stancos din tara.

„Actiunile de salvare au fost deosebit de grele”, ne-a declarat Ciprian Aldea, membru Salvamont Busteni. „In primul rand, cele patru apeluri de salvare veneau din puncte diferite”, a mai precizat Ciprian Aldea. Conform acestuia, o echipa a pornit spre Peretele Vaii Albe, in Fisura Albastra, unul dintre cei mai periculosi pereti de catarare alpina din Romania.

Aici, chiar un alpinist, din Bucuresti, a cazut si si-a rupt piciorul. Norocul lui a venit din partea altor trei colegi cu care se afla pe stanca si care l-au ajutat sa coboare la baza peretelui. De aici, partea cea mai grea a fost preluata de salvamontisti, care l-au transportat pana jos in statiune.

Ciprian Aldea ne-a mai declarat:„Alte doua interventii, in acelasi timp, le-am avut pe Jepii Mari, dar in puncte diferite, unul la baza lor, iar altul aproape de varf. Doi turisti au alunecat, din cauza echipamentului, in special a incaltamintei, necorespunzatoare pentru un asemenea traseu, si au suferit fracturi.

In fine, pe Jepii Mici, un grup de sapte copii, cu insotitorii lor, ramasesera blocati, fiind adusi cu bine in Busteni”.

Aproape ca nu exista weekend in care salvamontistii din Busteni sa nu intervina pentru salvarea turistilor, care se aventureaza pe trasee prea grele pentru ei, in conditiile in care nu sunt nici echipati corespunzator. Vara, au loc cele mai multe actiuni de salvare.

„Daca turistii ne-ar asculta sfaturile si ar fi echipati corespunzator, in functie de anotimp, cu siguranta ca numarul persoanelor care apeleaza la ajutorul salvatorilor montani ar fi mult mai mic”, ne-a mai declarat Ciprian Aldea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro