Sari direct la conținut

Algocalminul, în pericol să fie retras? Popularul medicament, verificat în întreaga Europă din cauza unei posibile reacții adverse grave

HotNews.ro
Medicamente, Foto: Hriana | Dreamstime.com
Medicamente, Foto: Hriana | Dreamstime.com

Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o amplă investigație în legătură cu analgezicele care conțin metamizol. Este substanța activă conținută de popularul Algocalmin și de alte 14 medicamente comercializate și în România, printre care Piafen, Novocalmin sau Algozone. Toate se eliberează, teoretic, doar cu rețetă de la medic. Investigația a pornit în urma unei sesizări venite din Finlanda, unde au fost observate decese la pacienți tratați cu metamizol.

În următoarele luni, Agenția Europeană a Medicamentului urmează să decidă dacă aceste medicamente vor fi sau nu retrase de pe piață.

România așteaptă decizia EMA

România așteaptă, în acest moment, rezultatele investigației Agenției Europene a Medicamentului (EMA), spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ancheta EMA nu trebuie să reprezinte un motiv de panică, subliniază Rafila, în condițiile în care vorbim despre un medicament utilizat de peste 100 de ani pe întreg continentul. În plus, reacția adversă reclamată de Finlanda era deja cunoscută și trecută în prospectul medicamentului, adaugă ministrul Sănătății.

Metamizolul, unul dintre cele mai populare analgezice, folosit în Europa de peste 100 de ani

Metamizolul este un medicament analgezic (calmant) utilizat în Europa încă din anii 1920, sub formă de pastile, supozitoare sau injectabil, potrivit informațiilor publicate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Recent însă, Finlanda a reclamat faptul că administrarea Algocalminului poate duce, în unele cazuri, la agranulocitoză – o boală provocată de reducerea considerabilă a numărului de globule albe, caracterizată printr-o stare infecțioasă gravă, ce poate duce inclusiv la decesul pacientului. În Finlanda s-au înregistrat câteva decese puse în legătură cu administrarea de medicamente cu metamizol.

În cazul în care reclamațiile se vor dovedi întemeiate, Agenția Europeană a Medicamentului ar putea decide retragerea autorizației de punere pe piață a acestor medicamente pe întreg continentul. Investigația s-ar putea finaliza însă și cu simple recomandări adăugate în prospectul medicamentelor.

Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Alexandru Rafila, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Rafila: „Nu cred că are rost să inducem panică ”

Metamizolul este un produs care se folosește de mai mult de 100 de ani, iar investigația Agenției Europene a Medicamentului este derulată la solicitarea Finlandei, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Metamizolul este autorizat și se folosește în 18 țări din Uniunea Europeană, printre care și România. Este folosit de foarte mult timp. Nu cred că are rost să inducem panică în acest moment”, afirmă Rafila.

Reacția adversă este rară și era deja trecută în prospectul medicamentului

România așteaptă, în acest moment, rezultatele investigației Agenției Europene a Medicamentului: „Așteptăm rezultatul acestei investigații sau recomandările Agenției Europene a Medicamentului.”

Ministrul Sănătății mai spune că „agranulocitoza pe care acest medicament o produce în cazuri foarte rare – între unul la 10.000 și unul la 100.000 de cazuri – era o reacție adversă cunoscută, care apare deja în prospectul medicamentului. Știți bine că orice produs farmaceutic are și efecte adverse.”

Foto articol: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro