Alimentatia copilului in primul an de viata. Intre tainele diversificarii si "Ajutor, nu mananca!"
Obiceiurile alimentare se deprind inca din prima zi de viata pentru ca un copil sa se transforme intr-un adult puternic si sanatos. Ora mesei nu e pentru el doar momentul in care stie ca isi va potoli foamea, ci o intreaga aventura: invata, se dezvolta, isi satisface nevoi si curiozitati.
Cea mai adecvata hrana pentru un nou-nascut este laptele matern, datorita calitatilor sale imunizante, antiinfectioase, antialergice. Nu exista o pozitie standard pentru alaptat.Bebelusul insa trebuie asezat astfel incat capul, umerii si soldurile sa fie in linie dreapta. El poate sa stea sprijinit pe brat, pe o perna sau pe o parte in pat, fata in fata cu mama.
Citeste aici mai mult despre alaptare.
Cel mai natural program de masa este „la cererea” copilului. In primele zile de viata, o „masa” poate dura pana la o ora, o ora si jumatate, pana ce nou-nascutul prinde putere si lactatia este stimulata. Bebelusul trebuie sa goleasca complet, pe rand, ambii sani. Daca simti ca productia de lapte este afectata, principala cauza este lipsa odihnei, a somnului.
In cazul alimentatiei cu lapte praf, cantitatea de lapte pentru fiecare masa este tot la alegerea celui mic, in functie de toleranta si apetit.
Nu trebuie sa ii dati ceai sau apa nou-nascutului decat daca are tendinta de constipatie.
Nu forta copilul sa manance! Sfaturi practice
- Dupa varsta de sase luni, ii poti oferi celui mic apa, sucul de fructe sau ceaiul in canute „cu cioc”, foarte utile in tranzitia de la biberon la cana obisnuita. Unii copii sunt interesati de canuta inca de la cinci luni, in timp ce altii nu vor fi atrasi de ea pana spre varsta de un an. Peste varsta de un an, biberonul nu mai este recomandat.
- Cand micutul va dori sa incerce singur alimentele cu mana, incurajeaza-l. Il poti hrani cu lingurita in timp ce el studiaza alimentul, il pipaie si il gusta. Catre varsta de un an, va deveni interesat sa utilizeze si lingurita. Unii copii pot refuza mancarea daca nu sunt lasati sa manance singuri, de obicei din ratiuni de curatenie. Incearca sa treci peste faptul ca vei avea de spalat o jumatate de bucatarie si gandeste-te ca pana in jurul varstei de un an si jumatate va fi capabil sa manance singur, cu lingurita sau furculita.
- „Ajutor, nu mananca!”: Un copil care consuma o cantitate prea mare de lapte si/sau sucuri va refuza alimentele solide. De asemenea, „rontaitul” intre mese ii va taia apetitul – pufuleti la plimbare, sticksuri, paine, dulciuri. Evita sa pui foarte multa mancare in castronel, se poate simti incapabil sa manance toata cantitatea si va refuza sa manance. Exista chiar cazuri in care copilul refuza alimentul din cauza culorii sau texturii acestuia. Nu luati masa in fata televizorului, nu aduceti jucarii si evita joaca „de-a avionul” cu lingurita. Nu il forta sa manance sau sa termine toata cantitatea de mancare din farfurie. Daca ia constant in greutate, este activ si vioi, poti fi sigur ca a consumat suficiente calorii. In plus, el stie cel mai bine cand este sătul. Daca este fortat in mod constant sa manance, ascultand totodata refrenul „nu mananca, ce ma fac?”, poate dezvolta o angoasa la orele de masa si va refuza din start alimentele sau apropierea linguritei.