Sari direct la conținut

Alocatia pentru ingrijirea copiilor in Germania ar putea pica la Curtea Constitutionala

Alocatia pentru ingrijirea copiilor in Germania ar putea pica la Curtea Constitutionala

​Audierea in fata judecatorilor de la Karlsruhe a durat ore bune, verdictul va fi dat in vara acestui an. Presa germana comenteaza insa ca sansele ca alocatia pentru ingrijirea copiilor – decisa in 2013 de fostul cabinet Merkel – sa ramana in picioare sunt aproape nule. Guvernul federal decisese introducerea alocatiei fara sa aiba competenta legala, ce revine, conform organizarii statale a Germaniei, landurilor, nu executivului central.

Actiunea la Curtea Constitutionala a fost demarata de landul Hamburg, alaturi de Saxonia Inferioara, relateaza Spiegel. Guvernul regional a argumentat ca masura acordarii alocatiei pentru ingrijirea copiilor contravine atat domeniului de competenta al guvernului central, cat si eforturilor facute de land pentru a asigura un loc in crese publice pentru toti copiii.

Alocatia pentru ingrijirea copiilor este o suma de bani acordata familiilor care, indiferent de motiv, nu pot sau nu vor sa gaseasca un loc in crese publice pentru copiii lor cu varste intre un an si doi ani. In Hamburg, de pilda, autoritatile regionale au introdus mecanisme care sa sprijine, de exemplu, familile nevoiase. E vorba de renuntarea la taxe pentru ingrijire zilnica de pana la cinci ore. Locurile in crese au fost suplimentate. „Iar apoi vine guvernul de la Berlin si da un premiu celor care nu vor sa beneficieze de investitiile noastre”, spun autoritatile din Hamburg, citate de Spiegel.

Din punct de vedere constitutional, avocatii guvernului Merkel au avut probleme si cu articolul 3 din Legea Fundamentala, care prevede egalitatea in drepturi intre barbati si femei. Oferirea alocatiei pentru ingrijirea copiilor acasa ar duce, spun judecatorii Curtii, la intarirea rolurilor traditionale in familie, spre deosebire de ingrijirea copiilor la crese, care permite femeilor sa revina mai rapid la locurile lor de munca.

Din punct de vedere al egalitatii de sanse intre familiile cu venituri mici si cele mari, alocatia poate crea dezechilibre, au mai afirmat judecatorii in sedinta publica. Sensul afirmatiei este urmatorul: familii sarace ar putea fi tentate sa ia alocatia ca sa isi completeze veniturile, ceea ce anuleaza sansa unei educatii timpurii acordate copiilor lor si duce la probleme ulterioare la gradinite si scoli. Cei 150 de euro achitati lunar fac diferenta pentru familii cu venituri mici, mai ales daca se ia in calcul si economia taxei de, in medie, 100 de euro lunar pentru cresa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro