Sari direct la conținut

Alt deputat PD-L viseaza cat mai multa propaganda la TVR: Scrieti de bine de la comisii? Nu. Pai eu vreau sa scrie de bine

HotNews.ro

Deputatii vor ca pe banii publici si cu ajutorul TVR sa-si imbunatateasca imaginea. Conform unei stenograme publicata de ziarul Gandul, deputatii Cezar Preda (PDL) si Adrian Nastase (PSD) cred ca televiziunea publica are datoria sa prezinte pozitiv activitatea parlamentarilor. Mircea Toader (PDL) a explicat pentru HotNews.ro de ce televiziuinea publica are datoria sa transmita si “de bine” din Parlament: “Veniti dumneavoastra ca jurnalist si scrieti de bine de la comisii? Nu. Pai eu vreau sa scrie de bine”. Mai multe ONG-uri au criticat intentia Parlamentului de a controla serviciul public de televiziune.

  • „Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans. In mintea personajelor citate e o confuzie intre fondurile publice, televiziunea publica, interesul public. Televiziunea publica e publica deoarece este a noastra, a publicului, nu a Parlamentului” – Ioana Avadani, Centru pentru Jurnalism Independent
  •  „Stenograma Biroului Permanent al Camerei Deputatilor publicata astazi in presa nationala demonstreaza din nou inclinatia patologica a politicienilor romani de a tine sub control serviciile publice de radio si televiziune” – Agentia de Monitorizare a Presei

In sedinta Biroului Permanent din 2 februarie, deputatii au luat in dezbatere bugetul Camerei, dar si promovarea imaginii Parlamentului printr-o televiziune care sa transmita in direct sedintele de plen si dezbaterile de la comisii. Conform stenogramei publicate de Gandul, Adrian Nastase a fost cel care a sugerat ca problema de imagine a legislativului se poate rezolva prin crearea unui studio care sa transmita activitatea Parlamentului.

“Avem o problemă de imagine, avem o problemă de a prezenta ceea ce facem aici, trebuie să ne hotărâm: facem conferinţă de presă în fiecare zi, ieşim să explicăm ziarelor, invităm televiziunile. Dacă avem un astfel de studio, putem să implicăm şi televiziunile private, ca să nu ne facem adversari din ele şi le spunem o zi pe săptămână, câte un moderator care vine de la fiecare dintre aceste televiziuni.

Se pot găsi soluţii, pentru că-mi dau seama că nimeni nu este foarte fericit să apară pe o zonă care adeseori creează interes public, să apară un concurent. Noi nu suntem însă un concurent cu un astfel de proiect. El poate să fie însă important pentru noi şi aici este de fapt decizia pe care va trebui s-o luăm”

Cezar Preda (PDL): TVR sa prezinte activitatea asa cum dorim noi

Secretarul Cezar Preda (PDL) a prins propunerea lui Nastase din zbor si a propus ca imbuntatirea imaginii parlamentarilor sa se faca cu banii si logistica TVR.

„…urmărind toată expunerea domnului Adrian Năstase, îmi pun şi eu o întrebare şi până la urmă cred că aici ar trebui să se îndrepte strategia noastră. Domnia sa a prezentat această televiziune şi acest studio ca o chestiune publică, ca o necesitate publică. Dar noi avem nu o televiziune publică, noi avem şase televiziuni publice finanţate din banii României.

Haideţi, doamnă preşedinte, să îndreptăm strategia noastră ca această televiziune publică să intre şi să facă treabă aici, pentru aleşi şi să facă studioul pe banii lor, să prezinte activitatea din Parlament aşa cum dorim noi, pentru că până la urmă este o televiziune publică şi ea face ce-i spunem noi, nu ce vor alţii.”

Si seful deputatilor PD-L, Mircea Toader, a intervenit in discutie si a declarat ca este de parare ca televiziunea publica poata „sa prevada o pozitie speciala pentru Parlament”:

“Referitor la studio şi la oportunitate, cred că ar fi bine să avem o discuţie cu televiziunea naţională publică, care deja a ajuns la vreo şase posturi de televiziune, între care ar putea să-şi prevadă o poziţie specială pentru Parlament şi pe investiţia lor să meargă, noi oferindu-le eventual spaţiu sau o anumită logistică, că au ajuns să aibă deja cinci canale de televiziune naţionale”.

Televiziunea Parlamentului, omorata de criza economica

Conducerea Camerei nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste propunerile deputatilor. Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a declarat pentru HotNews.ro ca discutile de la inceputul saptamanii au avut caracter general si ca anul acest nu va fi initiat nici un proiect de acest gen:

„Discutia din Biroul Permanent a fost una cu caracter general si a pornit de la dezbaterile pe bugetul Camerei. S-au lansat o serie de opinii in ceea ce priveste o televiziune a Parlamentului care sa transmita live activitatea din plen si din comisii.

Am propus sa se renunte deocmadata la finantarea unei astfel de idei din cauza contextului economic. Au fost niste discutii de context si nu punctuale pe proiect. Ce pot sa va spun este ca intentia a fost de a creea un parteneriat cu TVR si in nici un caz sa la impunem noi. In nici un caz acest proiect nu va intra in dezbatere anul acesta pentru ca nu sunt bani.”

Mircea Toader (PDL): Daca iesim mai ieftin asa, schimbam legea

In schimb, liderul grupului PD-L, Mircea Toader pare hotarat sa schimbe imaginea Parlamentului si considera ca, daca este nevoie, poate modifica si legea de functionare a televiziunii publice astfel incat paralamentarii sa beneficieze de o imagine pozitiva:

„Parerea mea este ca TVR sa faca un canal pentru Parlament pentru ca si activitatea noastra este de interes public. TVR are cinci-sase posturi ce ar fi rau sa dea pe unul ce face Parlamentul?. Sa se dea in direct activitatea. Asa cred eu ca e cel mai bine. Noi avem o imagine proasta si mie, ca parlamentar, nu-mi convine sa fiu bagat in aceiasi oala cu ceilalti.

Fie ca Parlamentul isi face post separat, fie ca transmite televiziunea publica de la Parlament tot pe bani publici facem asta. Nu stiu domnule daca exista baza legala pentru asta. Daca nu scrie in lege o modificam care e problema? Pe mine ma intereseaza imaginea Parlamentului. Daca este nevoie si iesim mai ieftin asa, schimbam legea. Veniti dumneavoastra ca jurnalist si scrieti de bine de la comisii? Nu. Pai eu vreau sa se scrie de bine”.

Cezar Preda din lac in put: TVR se afla intr-o relatie speciala cu Parlamentul

Secretarul Camerei Deputatilor, Cezar Preda, a transmis vineri un comunicat de presa prin care a incercat sa explice interventia din sedinta BP din 2 februarie. Preda sustine ca a fost intelesa gresit interventia sa dar, in acelasi comunicat subliniaza ca „TVR se afla intr-o relatie speciala cu Parlamentul”

„Regret felul in care pare sa fi fost inteleasa interventia mea din Biroul Permanent referitoare la postul de televiziune. Nu am avut niciodata pozitii vizand restrictionarea dreptului la libera exprimare si am in general o relatie buna cu mass-media.

Plecand de la opinia domnului vicepresedinte Adrian Nastase de a se investi in amenajarea unui studio TV al Camerei Deputatilor, am opinat ca ar fi mai simplu si mai ieftin sa solocitam TVR ca unul din canalele sale sa fie consacrat transmisiunilor din parlament caci oricum TVR se afla intr-o relatie speciala cu Parlamentul.”

Ioana Avadani: Se doreste subordonarea politica a TVR

Reprezentantii ONG au protestat fata de intentiile exprimate de parlamentari in sedinta Biroului Permanent. Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avadani a declarat pentru HotNews.ro ca „televiziunea publica este a cetateanului de rand si nu a Parlamentului iar alesii daca vor televiziune trebuie sa investeasca si sa-si creeze una”.

„Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans. In mintea personajelor citate e o confuzie intre fondurile publice, televiziunea publica, interesul public. Televiziunea publica e publica deoarece este a noastra, a publicului, nu a Parlamentului. Ea este subordonata Parlamentului in conditii legale foarte precise”. Daca Parlamentul vrea sa-si faca televiziune in incinta, el va trebui sa o sustina – si cu programe, si cu tehnologie, cu tot. Si nu poate obliga televiziunile private sa transmita din studioul acela”

„Replicile de genul „Pana la urma este o televiziune publica si ea face ce-i spunem noi, nu ce vor altii” creadeam ca sunt de trista amintire. Acum ma intristeaza ca astfel de discutii au loc in momentul cand Parlamentul ar trebui sa dezbata reforma legislatiei privind institutiile publice de media, pentru depolitizarea acestora. Si in loc sa asistam la o depolitizare a televiziunii publice, primim indiciile ca se doreste subordonarea directa”.

Agentia de Monitorizare a Presei: Nevoia bolnava a politicienilor de a controla mediile publice

Reprezentantii Agentiei de Monitorizare a Presei au transmis un comunicat de presa prin care isi exprima protestul fata de „nevoia patologica a politicienilor romani de a tine sub control serviciile publice de radio si televiziune”

„Stenograma BP al CDEP publicata astazi in presa nationala demonstreaza din nou inclinatia patologica a politicienilor romani de a tine sub control serviciile publice de radio si televiziune. Interventiile deputatului PD-L Cezar Preda pe tema unui posibil studio de televiziune al Parlamentului dau masura acestei nevoi de subjugare a mediilor publice(…) Declaratiile lui Cezar Preda nu fac decat sa demonstreze inca o data ca nevoia bolnava a politicienilor de a controla mediile publice nu poate fi oprita decat prin adoptarea unei noi legi de functionare a TVR si SRR care sa protejeze cele doua institutii de interventia mediului politic.”

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii TVR nu au comentat intentiile exprimate de parlamentari in sedinta Biroului Permanent.

Conform Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea radioului si televiziunii publice (SRTV, SRR), Parlamentul are un cuvant de spus in privinta administrarii resurselor TVR si in zona editoriala in doar trei situatii:

  • art 38. alin 1: Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, fiecare în parte, administrează bunurile din patrimoniul lor sau, după caz, dispun de acestea sub control parlamentar.
  • art 38. alin 4: Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune trebuie să rezerve o parte din spaţiul de emisie partidelor politice reprezentate în Parlament. Timpul afectat partidelor politice nu poate depăşi o sutime din întregul timp de emisie săptămânal. Repartizarea timpului de emisie pe partide politice se face în raport cu ponderea reprezentanţilor acestora în Parlament, luându-se în calcul o unitate de timp pentru fiecare parlamentar, inclusiv pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale.
  • Art. 9 Serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune sunt obligate să transmită, cu prioritate şi în mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de la Guvern.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro