Sari direct la conținut

Alternativele fără fum: acestea sunt datele

Smile Media
Înțelegerea nicotinei, Foto: Philip Morris România
Înțelegerea nicotinei, Foto: Philip Morris România

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, în prezent, există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în lume și că acest număr nu se va schimba foarte mult până în 2025.*

Cea mai bună alegere pe care o poate face orice fumător este să renunțe complet la tutun și nicotină. Adevărul este însă că nu mulți o fac. Adulții care altfel ar continua să fumeze merită alternative mai bune, fără fum, create cu ajutorul științei și inovației. Cadrul de reglementare ar trebui să le permită fumătorilor adulți acces la alternativele fără fum și informații corecte, care să nu-i inducă în eroare. În plus, acestea i-ar ajuta să cunoască diferența dintre alternativele fără fum și țigări. Alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență. Ele sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului dacă sunt fundamentate științific și produse conform măsurilor corespunzătoare de control al siguranței și calității.

În prezent, anumite guverne restricționează accesul la informații despre astfel de produse. Mai mult, anumite organizații de control al tutunului refuză să ia în considerare inovațiile realizate de industria tutunului. Alternativele viabile pot fi utile pentru a suplimenta, de la nivel guvernamental, măsurile existente pentru renunțarea la fumat și prevenirea acestuia. Astfel, se complică întreaga situație. Toți acești factori pot duce la o multitudine de păreri greșite despre potențialul alternativelor fără fum de a reduce riscurile asociate fumatului.

Cadrul de reglementare ar trebui să permită accesul fumătorilor adulți la alternativele fără fum, la informații corecte și care să nu-i inducă în eroare despre aceste alternative și despre diferența dintre acestea și țigări.

Problema cu arderea

Arderea (combustia) se produce când o țigară este aprinsă și produce fum. Fumul conține peste 6.000 de compuși chimici, dintre care 100 au fost clasificați de autoritățile din domeniul sănătății publice drept toxici sau potențial toxici. Prin eliminarea arderii, ca în cazul produselor fără fum, nu mai există fum, iar nivelurile substanțelor toxice produse pot fi reduse semnificativ în comparație cu fumul unei țigări. Desigur, măsura în care un produs reduce emisiile de substanțe toxice în comparație cu fumul unei țigări trebuie determinată științific pentru fiecare produs în parte. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență.

Alternativele fără fum sunt exact așa – fără fum

Prin faptul că nu ard tutunul, produsele fără fum, cum sunt produsele din tutun încălzit, țigările electronice și tutunul snus, nu produc fum. Produsele din tutun încălzit generează un aerosol care conține nicotină. Ele încălzesc tutunul la temperaturi suficient de ridicate pentru a elibera nicotina și aromele tutunului, dar împiedică arderea acestuia. Țigările electronice (cunoscute ca vapes, produse de vapat sau sisteme electronice de livrare a nicotinei) încălzesc un lichid care conține nicotină și arome. Se produce astfel un aerosol, denumit de unii vapor, de aici și termenul de vaping.

Nicotina din produsele fără fum

Produsele din tutun încălzit și majoritatea țigărilor electronice conțin nicotină.

Nicotina este unul dintre factorii care, alături de gust și ritual, joacă un rol important în a-i convinge pe fumătorii adulți să înlocuiască țigările cu produse fără fum. Pentru a trece complet la aceste produse, fumătorii trebuie să le vadă ca pe niște înlocuitori acceptabili ai țigărilor.

Nicotina, deși provoacă dependență și nu este lipsită de riscuri, nu este principala cauză a bolilor asociate fumatului. Acest lucru a fost recunoscut de un număr mare experți și instituții.

Anumite persoane nu trebuie să utilizeze produse care conțin nicotină. Minorii nu trebuie să utilizeze sau să aibă acces la tutun sau produse care conțin nicotină. Produsele cu nicotină nu trebuie utilizate de consumatorii de produse fără nicotină. De asemenea, produsele care conțin nicotină nu trebuie utilizate de femeile însărcinate sau care alăptează și nici de persoanele cu boli cardiace. De asemenea, nu trebuie să fie utilizate de persoane care prezintă risc de a dezvolta diabet, epilepsie sau convulsii.

Renunțarea la tutun și nicotină este cea mai bună alegere pentru sănătate. Măsurile existente de control al tutunului menite să descurajeze inițierea și să încurajeze renunțarea trebuie continuate. Însă, în pofida acestor eforturi, milioane de oameni continuă să fumeze. Produsele fără fum fundamentate științific pot juca un rol important în a-i îndepărta pe adulții, care altfel ar continua să fumeze, de consumul țigărilor. Cu ajutorul unui cadru de reglementare adecvat și cu sprijin din partea societății civile, putem construi împreună un viitor fără fum mai repede decât dacă ne-am baza doar pe măsurile convenționale.

*Raportul global OMS privind tendințele în materie de prevalență a fumatului de tutun 2000-2005, 2018

​Articol susținut de Philip Morris România​

ARHIVĂ COMENTARII