Sari direct la conținut

Am dat gata pandemia cu un excel. Două zile de penibil instituționalizat

HotNews.ro
Am dat gata pandemia cu un excel. Două zile de penibil instituționalizat

​Într-o dimineață, când colonelul Valeriu Gheorghiță se pregătea de o nouă raportare de succes a campaniei de vaccinare a primit un telefon. Nu se poate! Nu se poate! Deschide laptopul. Pe ditamai platforma guvernamentală, toate datele erau publicate. Cum e posibil? Niciun funcționar n-a venit cu vreo hârtie la mapă, după ce a mers pe la zece birouri după câte o semnătură. Sistemul nu funcționează, premierul trebuie să știe. Statul e vulnerabil. E total descoperit: s-au publicat ci-fre-le, ci-fre-le.

Nu știu dacă așa a trăit momentul colonelul Gheorghiță, e doar un exercițiu de imaginație. Cert este însă că de câteva zile ni se servește penibilul instituționalizat. Nu se mai vorbește despre pandemie, prioritatea națională este acum un excel.

Pentru prima oară de când coronavirusul își face de cap prin România, o instituție cu competențe în combaterea epidemiei, mai exact Ministerul Sănătății, a publicat pe platforma guvernamentală data.gov.ro, datele statistice, repet datele statistice, despre testare, incidența și vaccinare.

Cine a avut curiozitatea să consulte documentul excel a remarcat cu siguranță că nu avem vreo problemă de GDPR, că nu sunt date personale sau medicale. Pur si simplu sunt date statistice pe care, de altfel, presa le-a cerut constant în ultimul an pentru a oferi informația completă în condițiile în care teza că datele sunt ascunse pentru a acoperi situația reală a fost extrem de răspândită.

Și atunci de unde deranjul? A fost nevoie de peste o zi ca să aflăm. Luni, premierul a anunțat că „se autosesizează” Corpul de Control că ar fi fost nevoie de niște avize. Pentru ce, nu ne-a lămurit, doar a insistat că este vorba „despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”. Natural ar fi fost să ne spună și care sunt instituțiile și de ce era nevoie de avizul lor. Natural, nu a făcut-o.

N-a făcut-o nici Ministerul Sănătății. Doar vicepremierul Dan Barna a spus conspirativ că e vorba de o „autoritate a statului”.

După 24 de ore, premierul Cîțu a revenit cu o postare pe Facebook, plină de lozinci, în care ne-a sugerat că suntem noi deștepți și înțelegem cine e cu reclamația. A incercuit într-o poză categoria care ar fi ridicat probleme de avizare: „personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European”.

În final, colonelul Gheorghiță a anunțat că „a făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate”. Zice colonelul Gheorghiță că „toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare” și de aici „interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”.

N-a zis-o niciunul cu subiect și predicat, însă nu executorii judecătorești, avocații sau traducătorii au fost „vulnerabilitatea” din date, ci s-au sesizat „specialiștii” din sistemul de apărare și siguranță națională.

Nu cred că există vreun motiv ca datele statistice legate de vaccinare să nu fie publice. Iar apelul societății civile la premierul Cîțu este binevenit.

Singura discuție care ar fi fost legitimă ar fi fost despre corectitudinea datelor pe care Ministerul Sănătății le încarcă în platformă.

Altfel, din toată această tevatură din ultimele zile rămâne doar acea rezistență a sistemului când vine vorba de transparență.

Dl. Vlad Voiculescu nu este un erou, chiar dacă mulți se grăbesc să-i ridice statuie. Acest scandal îl scutește pe moment să dea niște explicații pentru care el însuși își fixase niște termene clare, depășite acum cu mult. Dl. Vlad Voiculescu nu a spus până acum care este stadiul îndeplinirii măsurilor dispuse după incendiul de la Piatra Neamț, nu a prezentat raportul după incendiul de la Matei Balș, nu a explicat clar rațiunile pentru deciziile pe care le-a luat în relația cu Ministerul Educației. Ar mai trebui să spună care e strategia cu pandemia, cu spitalele, cu nosocomialele. Are multă treabă și, deocamdată nu se vede nimic.

Cu atât mai puțin acest scandal îi folosește premierului Cîțu. Așa cum a pus problema până acum se va alege o singură idee. Oricât de cool ar fi aparițiile sale publice, rămâne șef peste un sistem al misecuviniștilor cu dosar cu șină.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro