Sari direct la conținut

„Am fost o minge de fotbal politic”, spune femeia din Marea Britanie catalogată public drept spion al Chinei, acuzând MI5 că i-a „distrus complet viața”

HotNews.ro
„Am fost o minge de fotbal politic”, spune femeia din Marea Britanie catalogată public drept spion al Chinei, acuzând MI5 că i-a „distrus complet viața”
Royal Courts of Justice, centrul Londrei, 17 iunie 2024. Christine Lee este văzută părăsind tribunalul, după ce a dat în judecată serviciile de securitate britanice pentru că au acuzat-o că a spionat în favoarea Chinei. Sursa foto: Joshua Bratt / News Licensing / Profimedia

Christine Lee, femeia catalogată public drept spion chinez și o amenințare la adresa securității naționale de către agenția britanică de informații MI5, spune că decizia „motivată politic” i-a distrus viața și a lăsat-o prizonieră în propria casă, informează Reuters.

În ianuarie 2022, agenția internă de spionaj MI5 a trimis o notificare de alertă (IA) cu privire la avocata Christine Lee, susținând că aceasta era „implicată în activități de interferență politică, dialogând cu membrii Parlamentului” în Regatul Unit în numele Partidului Comunist Chinez aflat la putere la Beijing.

În avertismentul fără precedent, distribuit legiuitorilor britanici, se spunea că Lee a „facilitat donații financiare, către parlamentari în funcție și aspiranți la statutul de parlamentar, în numele unor cetățeni străini cu sediul în Hong Kong și China”.

Lee, împreună cu fiul ei, a dat în judecată agenția de spionaj, susținând că aceasta a acționat ilegal. După emiterea alertei, ea nu a mai vorbit în public, dar, într-o declarație de martor depusă la Tribunalul cu puteri de investigație din Londra, a afirmat că notificarea i-a distrus reputația și cariera.

„Pe scurt, pot rezuma că emiterea notificării mi-a distrus complet viața, viața familiei mele, a afacerii mele și a colegilor mei de afaceri”, a spus ea.

Pe fondul deteriorării relațiilor din ultimii ani, șefii britanici din domeniul securității au avertizat în mod regulat cu privire la amenințarea reprezentată de China, în timp ce atât Londra, cât și Beijingul au făcut schimb de acuzații de spionaj, cazul lui Lee fiind unul dintre cele mai mediatizate.

Doi britanici, inclusiv un fost cercetător care lucra pentru un important deputat britanic, vor fi judecați anul viitor sub acuzația de spionaj în favoarea Chinei, în timp ce Beijingul a acuzat în iunie un cuplu britanic căsătorit că ar spiona pentru Londra.

În declarația ei, Lee, o cetățeancă britanică ce s-a mutat în Marea Britanie din Hong Kong la începutul anilor 1960, spune că nu a primit niciun avertisment prealabil sau detalii despre acuzațiile care i se aduc.

Ea a spus că a fost folosită ca „minge de fotbal politic” pentru a distrage atenția de la necazurile premierului de atunci, Boris Johnson.

„Îmi mențin afirmația că notificarea de alertă a fost emisă împotriva mea doar ca un instrument de diversiune politică”, a declarat Lee.

Ea a precizat că munca ei implica relații strânse atât cu parlamentari britanici, cât și cu oficiali chinezi, și că îndatoririle de serviciu au presupus inclusiv o întâlnire privată cu fostul premier britanic Theresa May, în 2019.

MI5 a afirmat că alerta despre Lee a fost emisă din motive de securitate națională pentru a proteja democrația parlamentară de interferențele străine și că a fost cel mai eficient mijloc de a aborda riscul.

„Noi contestăm și negăm că a existat vreo interferență (politică)”, a declarat avocata MI5, Victoria Wakefield, în fața tribunalului.

Lee a părăsit tribunalul în lacrimi marți, în a doua zi a audierii care s-a concentrat în principal asupra faptului dacă MI5 avea autoritatea de a emite avizul de alertă și dacă agenția a încălcat drepturile omului.

Tribunalul a anunțat că va lua o decizie la o dată ulterioară.

În iulie anul trecut, Comisia pentru Informaţii şi Securitate din Camera Comunelor a afirmat că Beijingul ţinteşte Marea Britanie, neputincioasă să îi facă faţă, prin intermediul spionilor.

INTERVIURILE HotNews.ro