Sari direct la conținut

Ambasada Frantei participa la Targul International al Cartii si al Educatiei ‘Gaudeamus’ de la Bucuresti

HotNews.ro

Ambasada Frantei in Romania va participa pentru a patra oara la Targul de Carte Gaudeamus.

Stand nr 2 nivel 0.00

Program?: miercuri 21, joi 22, vineri 23?: 11h00-20h00?;

sambata 24?: 10h00-20h00; duminica 25?: 10h00-16h00

In parteneriat cu Biroul international al editorilor francezi si Libraria NOI din Bucuresti, ea va prezenta pe perioada celor patru zile ale acestei manifestari un stand de carti franceze variate si recente, cu un numar de carti dublu fata de anul trecut, in total 650 de lucrari, printre care romane, eseuri, documentare, benzi desenate, carti pentru tineri, etc publicate de cele mai importate

edituri franceze: Gallimard, Le Seuil, Actes Sud, Stock, Fayard, Hachette, L’Association, Dupuis… si vandute cu preturi reduse.

Publicul va putea de asemenea sa descopere o expozitie consacratà autorului et ilustratorului francez Edmond Baudoin, a càrui utimà carte de benzi desenate, Travesti, (Ed. L’Association) este adaptarea grafica a càrtii marelui scriitor Mircea Cartarescu.

«Bucuriile literare» se vor prelungi cu invitarea a trei scriitori francezi de prim ordin : Philippe Claudel, care tocmai a primit Prix Goncourt al Liceenilor pentru cartea «Le Rapport de Brodeck», Regis Jauffret, si Laurent Graff. (v. biografiile lor alàturat).

In plus, cu doua zile inainte de deschiderea Targului de Carte, un eveniment editorial franco-roman de mare amploare va avea loc pentru prima data in Romania: Institutul Cultural Roman din Bucuresti si Ambasada Frantei vor organiza doua zile de intalniri intre edituri franceze (printre care Grasset, Denol, Gallimard, Actes Sud, Le Seuil, Fayard, Stock) si romane (Humanitas, Polirom, Art,

Est, Nemira, RAO, Paralela 45) in zilele de 19 et 20 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Roman (Alea Alexandru, 38).

La incheierea acestor intalniri, participantii se vor deplasa la targul de Carte Gaudeamus, spre a lua pulsul activitatilor editoriale in Romania si a-si face o imagine privind prezenta cartii franceze in aceasta tarà.

REGIS JAUFFRET (Bucuresti, 20-23 noiembrie)

Regis Jauffret (nascut in anul 1955) este dramaturg si romancier. De cativa ani, opera sa se bucura de o recunoastere din ce in ce mai mare pe plan literar, care a culminat in luna martie a acestui an, cu decernarea premiului France Culture-Telerama pentru romanul Microfictions (Ed. Gallimard), in cadrul Salonului Cartii de la Paris.

Autorul fusese distins, anterior, cu premiile Femina pentru Asiles de fous si Decembre pentru romanul Univers, Univers.

In cele zece romane publicate, Regis Jauffret descrie orizontul inchis al vietii familiale si conjugale, universul unor personaje in pragul nebuniei si face o adevarata introspectie a lumii interioare in care orice raza de speranta este inlaturata.

Microfictions, ultimul sau roman, este un monumental tablou al conditiei umane, rezultat al unor scurte introspectii in constiintele unor oameni obisnuiti, confruntati cu mizeria sub toate formele ei.

«Proiectul meu era urmatorul: dupa fiecare pagina si jumatate, se trece de la un mediu social la altul, esti purtat intr-o cladire necunoscuta unde vei suna la toate usile.» (Regis Jauffret, in Lire – februarie 2007).

Dincolo de conceptul ludic si de lectia de stil, aceste Microfictions sunt, de fapt, o profunda scufundare in strafundurile haosului existential si social al indivizilor – pana la propria transpunere in pielea celorlalti, a celorlalti «oameni» – termen pe care autorul il prefera celui de «indivizi».

De curand, i-au fost traduse si publicate in Romania romanele Histoire d’amour (Ed. Corint) si Asiles de fous (Ed. RAO).

Fragmente din «Asiles de fous» vor face obiectul unei lecturi bilingve cu interludii muzicale prezentata in cadrul «Atelierului 77» de joi, 22 noiembrie (ora 19.00 – Institutul Francez din Bucuresti).

LAURENT GRAFF (21-23 noiembrie- Bucuresti, Iasi)

Laurent Graff s-a nascut in 1968 la Bonneville. De profesie arhivist, el cultiva discretia si modestia in redarea cu tandrete si lucidate dar si cu multa cruzime, uneori, a viziunii sale asupra omului pe care o regasim in cartile lui. Personaj iesit din comun, care foloseste cuvintele cu multa usurinta, care pare ca se joaca cu ele, Laurent Graff afirma ca nu e atras de prea multe lucruri.

Incercarile sale in domeniile fotografiei si al picturii (pe care le regasim in inlantuirea evenimentelor din doua din cartile sale, Le Cri si Il ne vous reste qu’une photo à prendre), il conduc la ideea ca aceasta din urma ocupa prea mult spatiu si se hotaraste sa se dedice scrisului.

Daca in romanele Les Jours heureux si Il est des notres creaza, cu mult umor, personaje care incearca sa evadeze dintr-un cotidian fara culoare, in Caravane si Voyage, voyage nareaza situatii cu adevarat rocambolesti. Publicand Le Cri, in 2006, Laurent Graff isi confirma pasiunea pentru mister, si reaparitia lui pe piata editoriala, in 2007, o data cu publicarea la Ed.

Le Dilettante a zguduitorului sau roman Il ne vous reste qu’une photo à prendre, il plaseaza printre scriitorii cei mai talentati ai generatiei sale.

Le Cri a fost publicat la Ed. Humanitas (cea mai importanta casa de editura din Romania).

Fragmente din ultimul sau roman, «Il ne vous reste qu’une photo à prendre», in curs de traducere, vor fi citite in anvanpremiera, in cadrul manifestarii Atelier 77 (lectura bilingva cu interludii muzicale), miercuri 21 noiembrie (ora 19.30 – Institutul Francez din Bucuresti).

PHILIPPE CLAUDEL (25-28 noiembrie – Bucuresti, Constanta)

Considerat drept unul dintre cei mai talentati autori contemporani, Philippe Claudel este in egala masura scenarist, realizator si scriitor. Dupa publicarea primului sau roman, Meuse l’oubli, aparut in 1999, pentru scriitorul loren urmeaza o inlantuire de succese literare. J’abandonne, publicat in 2000, i-a adus Premiul France Televisions.

Au urmat apoi romanele Le Bruit des trousseaux, inspirat de perioada in care a predat franceza in inchisori, Les Petites mecaniques pentru care va fi recompensat cu premiul Goncourt de la nouvelle, in 2003. Cu Les Ames grises (adaptat pentru cinema de Yves Angelo), roman care a primit recunoasterea unanima a criticii, Philippe Claudel devine laureat al Premiului Renaudot in 2003.

Publica, de asemenea, in 2005, Trois petits histoires de jouets si La Petite fille de Mr Linh, (dupa care Richard Berry a realizat o adaptare pentru cinema, cu Gerard Depardieu in rolul principal).

De curind, a publicat Le Rapport de Brodeck, foarte remarcat de critici in noul sezon literar 2007 si a realizat primul sau film de lung metraj, Il y a longtemps que je t’aime (a carui premiera e prevazuta pentru 2008), cu Kristin Scott Thomas.

Romanele lui sunt publicate de Editura Stock.

In Romania, cartile lui Philippe Claudel au fost traduse si editate de prestigioasa Ed. Polirom.

Pe piata romaneasca, a aparut deja in anul 2007 romanul Les Ames grises iar Le Rapport de Brodeck, din care vor fi citite fragmente, in avanpremiera, in cadrul manifestarii Atelier 77 (lectura bilingva cu interludii muzicale), luni 26 noiembrie (ora 18.00 – Cafeneaua Lucky 13), este in curs de traducere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro