Sari direct la conținut

Ambasadorul Rusiei merge la Iași „pentru a depune o coroană la mormântul eroilor care au eliberat Iașul și România de naziști”. Profesor: „act de propagandă tipic rusească”

HotNews.ro
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia

Rușii „nu au eliberat pe nimeni, nu sunt eliberatorii noștri”, protestează Claudiu Topor de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în dialog cu publicația locală „Ziarul de Iași”, după ce Ambasada Rusiei în România a decis să organizeze un eveniment la Iași cu ocazia zilei de 23 august, când România a întors armele în Al Doilea Război Mondial.

Ambasadorul Federației Ruse în România, Vladimir Gheorghievici Lipaev, a anunțat că va veni la Iași, la Cimitirul Eternitatea, pe data de 23 august, „pentru a depune o coroană la mormântul eroilor care au eliberat Iașul și România de naziști”. 

Acest gest a fost catalogat de profesorul Topor drept un „act de sfidare, de propagandă de tip sovietic”.

„Din punctul meu de vedere, este un act de propagandă tipic rusească, s-au mai făcut asemenea gesturi politice și în anii anteriori, când URSS avea influență mai puternică în părțile unde trăim noi. Este o provocare, pentru că noi ar trebui să răspundem cu ceea ce știm că reprezintă adevărul istoric. Ei nu au eliberat pe nimeni, nu sunt eliberatorii noștri. Este doar propaganda sovietică pe care se pare că regimul lui Putin și-a însușit-o și o continuă și în prezent”, a declarat Claudiu Topor pentru „Ziarul de Iași”.

Astfel de evenimente sunt descrise de profesor drept „o provocare la adresa noastră, oameni care știm bine cât am suferit de pe urma acestui război”.

„Vineri este 23 august, este Pactul Ribbentrop-Molotov, știm bine ce s-a întâmplat în 1939, știm ce a urmat în 1940, știm ce a reprezentat acest război pentru România, pentru părinții și bunicii noștri. Chiar și pentru generațiile de astăzi consecințele încă ne mai duc spre așa-zisa eliberare sovietică. Nici nu știu cum ar trebui să privim acest act tipic de propagandă, pentru că nu îl putem ignora”, continuă profesorul.

„România și-a decis singură ieșirea din război, a hotărât că nu mai poate lupta alături de armatele naziste, care duceau războiul către un punct în care nu se mai putea realiza nimic”, a spus profesorul, care a subliniat că adevărul istoric care trebuie spus în fața unor astfel de ceremonii precum organizează Ambasada Rusiei este că  „armatele române și-au eliberat țara”.

Vladimir Lipaev este ambasador al Rusiei la București din aprilie 2024, când Moscova l-a retras pe Valeri Kuzmin după 8 ani. Anterior, Lipaev a fost emisar diplomatic al Rusiei la Tallinn, de unde a fost expulzat de autoritățile estoniene în 2023, pe fondul conflictului diplomatic cu Moscova.

INTERVIURILE HotNews.ro