Ambasadorul SUA, atacat de presedintele Camerei Deputatilor
“Sunt destul de ingrijorat cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia. Stim ca exista aceste probelme in Romania, exista in orice societate, inclusiv in cea din care provin eu.
Nu este imaginatia noastra; am vazut cu ochii nostri, inclusiv in ultimele saptamani”, a mai declarat ambasadorul SUA la ceremonia de inchidere a programului Consolidarea Societatii Civile.
Diplomatul american a afirmat ca, in cadrul unor intalniri avute cu oficiali romani, a fost informat de „impactul negativ” pe care recentele amendamente aduse de Parlament la Codul Penal si cel de Procedura Penala le-ar putea avea asupra derularii anchetelor si a capacitatii procurorilor de a proba acuzatiile „in mod eficace”.
Taubaman a atras atentia ca aceste instrumente si tehnici de ancheta pe care parlamentari doresc sa le elimine „sunt exact cele care sunt folosite la scara larga atat in Europa cat si in Statele Unite”.
Oficialul american s-a alaturat opiniei exprimate de experti romani si internationali afirmand ca propunerile de amendamente reprezinta „un adevarat pas inapoi in eforturile Romaniei de a combate numeroase tipuri grave de infractiuni si coruptie”.
Ambasadorul SUA si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca amendamentele aduse de parlamentari „au fost adoptate aproape fara dezbateri, aproape fara consultari cu autoritatile judiciare si cele responsabile de aplicarea legii, aproape fara transparenta sau responsabilitate fata de opinia publica”, adaugand ca „poate ca nu ar fi trebuit mers pe astfel de cai scurte in detrimentul parcurgerii unui proces democratic normal si responsabil”.
Nicholas Taubman s-a declarat surprins pentru ca, „atunci cand un post de televiziune a difuzat recent un reportaj referitor la un presupus act de coruptie al unui oficial, reactia unora a fost de a ataca institutia de presa si jurnalistii care au realizat reportajul”, referindu-se, fara sa-l numeasca, la cazul Remes.
Taubman a apreciat ca ar fi fost preferabil ca aceia care au avut aceasta reactie de atac sa se fi axat pe acuzatiile grave semnalate de mass-media.
Oficialul american a criticat incercarile Parlamentului de a restrictiona eforturile unei prese libere de a-si exercita rolul legitim in Romania, afirmand ca „legislativul ar trebui sa-si consolideze propriul sentiment al responsabilitatii”.
Taubman s-a referit si la rolul ONG-urilor care, uneori, ameninta „grupurile de interese”. „Uneori, activitatea grupurilor de advocacy si de politici publice poate fi considerata de altii drept vehementa si nelinistitoare”, a afirmat ambasadorul, adaugand ca „rolul acestor organizatii in a solicita tragerea la raspundere si transparenta poate ameninta unele grupuri de interese”.
Nicholas Taubman a mentionat ca rolul acestor „«caini de paza» ai democratiei este absolut vital” si a indemnat pe toti romanii sa sustina ONG – urile, lucru care este o investitie in viitor.
Taubman a mai apreciat ca organizatiile neguvernamentale se pot confrunta inca in Romania cu provocarea de a obtine sprijin direct din partea publicului care nu este obisnuit sa doneze fonduri sau sa dedice timp unor astfel de cauze.
El a subliniat importanta ONG-urilor mai ales prin prisma faptului ca acestea „trag la raspundere, spre beneficiul cetatenilor, autoritatile guvernamentale si companiile, pentru actiunile lor”.
In urma cu o saptamana, Taubman s-a intalnit cu Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, cu acea ocazie exprimandu-si ingrijoarea legata de modificarile aduse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
Reamintim ca opinia publica a amendat modificarile modificarile aduse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, acuzand tentativa de reducere drastica a prerogativelor procurorilor.