Sari direct la conținut

Amnistia și domnul Ionescu: Anul viitor să dea cu 25% mai puțin la Stat? Cât a pierdut pentru că și-a plătit taxele până în 27 mai

HotNews.ro
Ghișeu de Trezorerie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ghișeu de Trezorerie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

E mai simplu să tai din banii pe care nu-i ai decât din cei pe care-i ai, pare să fi gândit Guvernul Ciolacu când a dat amnistia fiscală în forma asta. Îi recompensează pe cei care nu și-au plătit impozitele și contribuțiile la Stat. Au primit, practic, o bonificație de 25% sau 50%, în funcție de valoarea datoriei (pe lângă ștergerea dobânzilor și penalităților).

Domnul Ionescu are de câțiva ani PFA făcând diverse livrări pentru firme din București. A depus în fiecare an Declarația unică în termenul stabilit (27 mai a fost în 2024), plătindu-și impozitul pe venit și contribuțiile sociale. E cu taxele la zi, cum ar zice mulți.

Când s-a introdus e-Factura, chiar din luna ianuarie s-a conformat. Vrea să fie un om corect și dacă legislația o cere, el se conformează.

A câștigat în 2023 peste 6.000 de lei pe lună, adică a depășit plafoanele maxime de 24 de salarii minime la CAS și CASS.

Când Guvernul a dat amnistia, el nu a înțeles. Inițial a crezut că e fraier. Oamenii corecți par a fi cei care nu-și plătesc taxele, pentru că primesc cadouri de la Guvern. În cazul de față, pe lângă dobânzi și penalități de întârziere se mai reduce și cu 25% sau 50% (după caz) din valoarea impozitului și contribuțiilor.

În cazul său, dacă nu și-ar fi plătit taxele și ar fi așteptat amnistia asta, ar fi rămas în buzunar cu cel puțin 7.650 lei (dacă suma medie lunară a fost de 6.000 lei). Acei bani nu-i mai dădea la Stat și poate îi folosea pentru un concediu.

Nu este o sumă mică. El, la fel ca mulți alții, se întreabă: “Anul viitor să plătesc cu 25% mai puțin? Așa e corect, nu?”

Firmele primesc o bonificație pentru impozitele viitoare de 3%, dar cei care au activități independente, cel puțin din comunicările oficiale… nimic.

*Proiectul pus în dezbatere și adoptat săptămâna aceasta de Guvern la ora publicării acestui articol nu era, încă, în Monitorul oficial.

Oficialii Ministerului de Finanțe știu că măsura nu este corectă, dar este nevoie urgentă de bani la buget în 2024.

Mai mult, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Marcel Boloș, când a fost întrebat de persoane fizice, că nu primesc nimic, a distras atenția de la subiect comparând mere cu pere.

„La impozitul pe proprietate bonificația se acordă an de an”, a spus Boloș, făcând referire la procentul de 10%.

Bonificația de 10% înseamnă câteva zeci de lei în multe cazuri și, în plus, este vorba de impozit la bugetul local.

Revenind la cazul domnului Ionescu, dacă stă în chirie nu are nicio reducere. Dacă deține un apartament, acel 10% înseamnă câteva zeci de lei.

El a pierdut, pentru că a fost corect și a plătit impozitul și contribuțiile, suma de 7.650 lei, bani pe care i-a dat la buget, nu la Direcția de Impozite și Taxe Locale. Sunt două lucruri complet diferite.

Foarte bună analiza avocatului Gabriel Biriș cu privire la datele din nota de fundamentare de la proiectul amnistiei.

“Un număr de 12.912 români cu datorii mai mari de 200.000 lei au acumulat în total datorii neachitate de 34.966.126.276 lei (aproape 35 miliarde de lei/7 miliarde de euro). Hai să presupunem că toate cele 8,19 mld. de lei provenind din hotărâri penale definitive sunt aici. Le scădem:

34,97 – 8,19 = 26,78 mld lei datorii la ANAF neachitate de un pic mai puțin de 13.000 de români.

Asta inseamna că cei 12.912 au în medie o datorie de 2.074.000 lei (peste 2 milioane lei/417.000 euro). Ca să ai de plată 2 milioane, trebuia să fi declarat venituri de 20 milioane. Pe acestia dl. prof univ dr. Boloș vrea să-i ierte nu numai de accesorii, ci și de 25%, adică vrea să le șteargă cu buretele, în medie, 104.000 euro”, a spus Biriș.

*Pe domnul Ionescu l-am creat din discuțiile avute cu diverse persoane care simt că au fost păcălite să-și plătească la timp impozitele. Oamenii chiar au plătit. De exemplu, au crescut cu 12,4% încasările la Stat din impozitul pe venit aferent Declarației unice, conform execuției bugetare.

INTERVIURILE HotNews.ro