Analiza STRATFOR: Rusia are numai de castigat pe fondul evenimentelor din Orientul Mijlociu si Japonia
Primele trei luni ale anului 2011 au avut un flux constant de evenimente geopolitice importante. Un tânar pe nume Mohamed Bouazizi, protestand impotriva coruptiei si a hartuirii din partea guvernului tunisian, si-a dat singur foc, dar a reusit sa “aprinda” o intreaga regiune prin gestul sau. Curând dupa aceea, vechii conducatori din Tunisia si Egipt au cazut de la putere. In Libia situatia a degenerat intr-un razboi civil, iar iesirea din situatia actuala este inca incerta.
Luni, dupa aproape trei luni de la sinuciderea lui Bouazizi, fortele Consiliului de Cooperare al Golfului, conduse de Arabia Saudita, au intrat in micul regat insular al Bahreinului pentru a contracara o posibila interventie iraniana pe fondul protestelor antiguvernamentale locale. Tulburarile din regiune continua cu evenimente zilnice in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Pe glob, cutremurul din Japonia din data de 11 martie a zguduit cea de-a treia economie a lumii si a provocat accidentul nuclear cel mai grav de la Cernobil incoace, scrie un raport al grupului de analiza STRATFOR publicat recent.
Informatia pe scurt:
- Rusia este singura putere care isi permite luxul de a observa evenimentele din Japonia si Orientul Mijlociu dintr-o pozitie relativ confortabila.
- Rusia ar putea fi singura tara care are de câstigat de pe urma calamitatilor din 2011 – pe fondul cresterii pretului petrolului cu 18,5%, veniturile pe care tara le produce din titei s-au marit considerabil.
- Potentialul unui dezastru nuclear in Japonia a intarit scepticismul Europei fata de energia atomica, fapt ce va spori importurile de gaze rusesti ca o alternativa energetica.
- Potentiala implicare a SUA intr-un conflict cu Libia ar putea sa dea suficient timp Rusiei pentru a-si cimenta si mai mult influenta in Eurasia.
In acest context, Rusia este singura putere care isi permite luxul de a observa evenimentele dintr-o pozitie relativ confortabila. Rusia nu are niciun motiv sa se teama de activitati revolutionare de tipul celor din Orientul Mijlociu. Conducerea tarii este cu adevarat populara printre cetateni si nu este amenintata de revolte populiste, cel putin pentru moment. Rusia nu este implicata in niciun razboi in Orientul Mijlociu – spre deosebire de Statele Unite, care sunt implicate in doua razboaie si incearca din greu sa evite un al treilea in Libia. Rusia nu se teme nici de un exod al refugiatilor din Africa de Nord, cum se intampla in Europa. Chiar accidentul nuclear din Japonia pare a fi fara efecte negative pentru Rusia, vânturile sufland radiatiile spre Oceanul Pacific, in directia opusa fata de Vladivostok.
Gaze, petrol si influenta
De fapt, Rusia ar putea fi singura tara care are de câstigat de pe urma calamitatilor din 2011. In primul rând, tulburarile din Orientul Mijlociu au crescut pretul petrolului cu 18,5%. Ca al doilea mare exportator de petrol al globului – care nici nu trebuie sa respecte cotele de productie impuse de OPEC – veniturile generate de cresterea preturilor merg direct in vistieria Kremlinului si sunt un plus binevenit dupa recesiunea economica severa din 2009. In al doilea rând, tulburarile din Libia au redus livrarile de gaze catre Italia cu 11 miliarde de metri cubi, dupa inchiderea conductei Greenstream dintre cele doua tari, facand cel de-al treilea consumator de gaze naturale din Europa sa apeleze la Rusia pentru a compensa diferenta. In mod similar, problemele cu centralele nucleare japoneze au fortat autoritatile de la Tokyo sa recurga de urgenta la gaze naturale lichefiate (GNL) rusesti pentru a putea alimenta centralele termoelectrice.
Cel mai benefic pentru Rusia ar putea fi efectul psihologic pe care criza nucleara de la centrala Fukushima Daiichi il are asupra Europei de Vest. Guvernul Germaniei a anuntat marti ca va inchide sapte reactoare nucleare in urmatoarele trei luni si ca va reevalua viitorul industriei energiei nucleare. Un referendum propus in Italia pentru a dezgheta constructia de noi reactoare nucleare va esua mai mult ca sigur. Criticile la adresa energiei nucleare care au aparut in intreaga Europa au dus la introducerea unor noi teste de stres, care vor fi impuse tuturor centralelor atomice din Uniunea Europeana.
Capacitatile hidroelectrice ale Europei sunt exploatate la capacitate maxima, In timp ce centralele electrice pe baza de carbune sunt percepute ca fiind incompatibile cu efortul blocului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Alternativele ramase sunt energia regenerabila, care inregistreaza o crestere moderata in totalul productiei de electricitate, energia nucleara si gazele naturale, care sunt vazute ca o optiune mult mai curata comparativ cu carbunele si petrolul. Date fiind temerile legate de energia nucleara din Europa, gazul pare cea mai probabila alternativa pana la atingerea unui nivel mai ridicat al productiei de energie din surse regenerabile.
Din pozitia celui mai mare exportator de gaze naturale, cu cele mai mari rezerve din lume, situatia actuala este binevenita pentru Kremlin. Pentru Rusia, exporturile de gaze naturale inseamna mult mai mult decât veniturile aduse. Pentru Rusia, exporturile de gaze sunt o cale de control si influenta politica. Ademenirea Europei de Vest spre o mai mare dependenta energetica de Rusia are ca scop final castigarea luptei pentru influenta in regiune si desprinderea Europei din alianta cu America, in care s-a aflat de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Instabilitatea din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord reaminteste Europei incertitudinea regiunii ca sursa de energie si, data fiind opozitia europenilor fata de energia nucleara, Rusia nu are decat de castigat.
O cursa contra cronometru pentru dominatie
Dar Moscova este, de asemenea, interesata de modul in care crizele din intreaga lume sunt benefice din punct de vedere politic, in afara domeniului energiei. Dezastrul din Japonia a permis o conversatie rara despre cooperare intre Moscova si Tokyo, dupa multi ani de relatii tensionate din cauza disputei teritoriale din Insulele Kurile. Rusia incearca sa demonstreze ca nu este un vecin atat de rau si trimite cantitati mari de ajutoare umanitare, energie si asistenta logistica pentru operatiunile de salvare.
Crizele ar putea da Rusiei o alta resursa foarte pretioasa: timp. Unul dintre motivele pentru care Rusia a crescut atât de mult in ultimii zece ani este faptul ca rivalul sau, Statele Unite ale Americii, a fost concentrat in alta parte. Nervozitatea Moscovei a fost in crestere anul trecut, stiind ca Washingtonul incepe sa-si incheie angajamentele din Orientul Mijlociu si din Asia de Sud. La Kremlin se discuta acum daca evenimentele din Orientul Mijlociu vor capta atentia Statelor Unite inca un timp, oferind Rusiei chiar mai mult timp pentru a-si cimenta pozitia sa aproape dominanta in Eurasia. Pâna in prezent, Kremlinul ar trebui sa fie multumit de progresele pe care primele trei luni ale anului 2011 le-au adus intereselor sale strategice.