Sari direct la conținut

Anchetă pentru canibalism în armata din Mali. Un militar se lăuda că va mânca ficatul dintr-un cadavru

HotNews.ro
Anchetă pentru canibalism în armata din Mali. Un militar se lăuda că va mânca ficatul dintr-un cadavru
Liderii militari din Mali, Niger și Burkina Faso: colonelul Assimi Goïta. generalul de birgadă Abdourahamane Tiani, căpitanul Ibrahim Traoré Foto: Djibo Issifou / DPA / Profimedia

Armata din Mali a declanșat o anchetă privind imaginile care arată un bărbat în uniformă ce taie un cadavru în fața camarazilor săi, a anunțat șeful armatei adăugând că este de „o atrocitate rară”, asemănătoare canibalismului, informază Reuters.

Grupurile pentru drepturile omului și ONU au acuzat în mod repetat soldații din Mali de comiterea unor abuzuri grave, printre care execuții și tortură, comise împotriva civililor suspectați că sunt colaboratori ai grupurilor jihadiste care au declanșat o insurgență în Sahel din 2012. Armata a negat până acum existența abuzurilor.

Clipul șocant care a apărut marți pe rețeaua X a fost scos de pe platformă întrucât încalcă regulile acesteia. Imaginile prezintă un bărbat în uniformă, cu o emblemă a armatei din Mali, în timp ce taie cu o macetă abdomenul unui cadavru uman.

Vorbind în limba bambara, bărbatul spune că va mânca ficatul victimei. Un grup de bărbați în uniformă de camuflaj râd în jurul său în timp ce bărbatul taie cadavrul.

„Serviciile competente au fost mobilizate pentru a confirma autenticitatea clipului și să identifice individul”, se spune în declarația armatei postate miercuri pe rețeaua X.

Armata din Mali încearcă să înfrângă grupările jihadiste, unele dintre ele cu legături cu Al-Qaeda și Statul Islamic, care au apărut în zona nordică aridă în urmă cu mai bine de un deceniu și care apoi s-au extins în regiunile învecinate, inclusiv în cele de coastă.

Sute de mii de oameni au fost uciși și milioane au fost strămutați pe măsură ce militanții au ocupat teritorii, iar armata a răspuns cu represalii.

Eșecul autorităților de a reinstaura ordinea a contribuit la două lovituri militare de stat în Mali, două în vecina Burkina Faso și una în Niger din 2020 încoace.

Juntele militare din cele trei țări au întrerupt legăturile cu aliații tradiționali din Occident și s-au îndreptat către Rusia pentru sprijin militar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro