Andreas Gross, presedintele grupului socialist la APCE: Am solicitat un raport despre situatia democratiei din Romania
Seful socialistilor din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Andreas Gross, a declarat pentru Hotnews.ro ca a solicitat un raport despre situatia democratiei din Romania din cauza crizei politice, precizand ca ideea este sustinuta de toate grupurile politice din APCE. Gross a spus ca nu a cerut monitorizarea Romaniei, asa cum sustine un membru PDL in APCE, ci un raport care sa fie elaborat pana in luna ianuarie. „Vom face posibile conditiile realizarii unui raport despre situatia democratiei in Romania. Dorim sa aflam de ce cultura democratica este asa de slaba”, a mai spus Gross.
Senatorul PDL, Viorel Riceard Badea a declarat, citat de site-ul Ziare.com, ca Andreas Gross (foto), presedintele grupului socialist la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a cerut monitorizarea Romaniei de catre Consiliul Europei. Potrivit sursei citate, Badea, membru al Delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), a participat marti la reuniunea Comisiei pentru indeplinirea obligatiilor si angajamentelor de catre statele membre ale Consiliului Europei (Comisia de monitorizare) a APCE, care a avut loc in Franta, la Paris.
Potrivit Ziare.com, Badea a declarat ca, din fericire, opinia lui Gross, care este membru de drept in Comisia de Monitorizare a APCE, nu a fost impartasita si de alti politicieni si ca nu s-a ajuns ca o asemenea propunere privind monitorizarea Romaniei sa fie supusa la vot. Viorel Badea a precizat ca la finalul sedintei presedintele Comisiei de monitorizare a APCE, Andres Herkel (PPE), le-a transmis celor doi oficiali ca „pana la alegerile din iarna si dupa aceste alegeri Comisia va fi foarte atenta cu privire la evolutiile din Romania”.
Liderii APCE au facut un apel si la jumatatea lunii iulie, dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu in Parlament, sa nu escaladeze situatia politica actuala. Tot atunci, liderul grupului socialistilor, Andreas Gross, a a cerut politicienilor români să intre pe „un teren de dialog pentru a pregăti un viitor liniştit şi în spiritul respectului reciproc pentru această ţară”.
Rapoarte referitoare la starea democratiei din diverse tari sunt frecvente la APCE si de regula vizeaza tari din afara UE. Anul trecut a fost un raport pe starea democratiei din Ungaria.