Antony Blinken a venit într-o vizită oficială în Republica Moldova, în timp ce tensiunile cu Rusia se intensifică
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat miercuri în capitala Republicii Moldova, Chișinău, aceasta fiind prima oprire dintr-un scurt turneu european menit să consolideze sprijinul occidental pentru Ucraina în rândul aliaților NATO și al țărilor vecine, scrie Reuters.
Vizita șefului diplomației americane are loc în contextul în care Kievul încearcă să respingă intensificarea atacurilor rusești în estul țării, iar președintele Vladimir Putin avertizează că acordarea permisiunii ca Ucraina să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei ar putea declanșa un conflict global.
La Chișinău, Blinken se va întâlni cu președinta proeuropeană Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt, într-un moment în care oficialii americani spun că fosta republică sovietică de 2,5 milioane de locuitori, care are o graniță lungă cu Ucraina, se confruntă cu „operațiuni de influență” rusești.
Jim O’Brien, cel mai înalt diplomat american pentru Europa din cadrul Departamentului de Stat, le-a spus vineri reporterilor că Statele Unite vor anunța probabil un „pachet robust” de sprijin pentru independența energetică a Republicii Moldova, dar nu a oferit alte detalii.
Sub conducerea Maiei Sandu, Moldova a condamnat cu fermitate invazia Rusiei în Ucraina și și-a propus să adere la Uniunea Europeană. Și-a redus puternic dependența de gazele naturale rusești și își diversifică sursele de aprovizionare cu energie electrică.
O’Brien a adăugat că Washingtonul nu a văzut o amenințare militară directă din partea Rusiei la adresa regiunii separatiste moldovenești Transnistria, unde Moscova are o forță de „menținere a păcii” și soldați pe teren după un război care a avut loc la începutul anilor 1990.
Republica Moldova, care organizează un referendum în octombrie pentru a-și cimenta în constituție intenția de aderare la UE, este un susținător vocal al Ucrainei și consideră că securitatea sa este strâns legată de capacitatea Kievului de a ține în frâu forțele ruse.
„Sprijinul pentru Ucraina echivalează cu sprijinul pentru Moldova, dar funcționează și în sens invers. Sprijinirea Moldovei întărește Ucraina, deoarece Ucraina are nevoie de o Moldovă puternică și democratică și de un vecin care să o susțină, deoarece avem o graniță comună de 1.200 de kilometri”, a spus Olga Roșca, consilier pe probleme de politică externă al președintei Sandu.
Ea a declarat pentru Reuters că vizita lui Blinken este „un semnal foarte puternic de sprijin, dar și pentru alegerile pe care moldovenii le-au făcut în ceea ce privește calea democratică și aspirațiile lor către UE”.
Reuniune NATO la Praga
Mai târziu în cursul săptămânii, Blinken se va deplasa la Praga, pentru a participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO, care se va concentra pe pregătirile necesare înaintea summitului alianței, programat în luna iulie la Washington.
„Nu anticipăm că va exista o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO, dar credem că va exista o demonstrație substanțială de sprijin pentru Ucraina în timp ce aceasta se străduiește să își câștige războiul”, a declarat O’Brien.
„Acest lucru va include sprijinul continuu al NATO în construirea viitoarei forțe ucrainene și eforturile de a ajuta Ucraina în timp ce face reformele necesare pentru a putea adera la UE și a alerga pe podul către NATO cât mai repede posibil”, a precizat el.
Statele Unite au colaborat cu aliații europeni pentru a ajuta Ucraina să își construiască forța pe termen lung, eforturi care ar aduce Kievul mai aproape de NATO. Țările membre, inclusiv Statele Unite, depun eforturi pentru a ajunge la acorduri bilaterale cu Ucraina.
O problemă critică dezbătută în prezent este dacă aliații vor permite Kievul să folosească armele pe care aceștia le furnizează pentru ca Ucraina să lovească în interiorul Rusiei, un subiect care ar putea fi discutat la reuniunea de la Praga.
Într-un interviu acordat publicației The Economist, șeful NATO, Jens Stoltenberg, i-a îndemnat pe membrii alianței să permită Ucrainei să folosească armele lor pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, un punct de vedere susținut de unii membri europeni ai alianței transatlantice, dar nu și de către Washington.
Citiți și:
- VIDEO Ilan Șor și Evghenia Guțul și-au trimis oamenii să agite apele în timpul vizitei lui Blinken în Republica Moldova
- Antony Blinken se deplasează la Chișinău unde va anunța un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova
- Stoltenberg le cere statelor NATO să permită Ucrainei să atace „ținte militare legitime” de pe teritoriul Rusiei cu armamentul trimis de Occident – VIDEO
- Ucraina a lovit teritoriul Rusiei cu arme occidentale, în ciuda avertismentelor lansate de mai mulți aliați și a amenințărilor Moscovei