Apel al unei profesoare către Iohannis să nu promulge legea privind educația sexuală în forma modificată: Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice
Profesoara de Limba Română Cristina Tunegaru face apel către președintele Klaus Iohannis să nu promulge legea privind educația sexuală în școli în forma modificată și votată săptămâna trecută de Parlament, ea spunând că aceste ore trebuie să fie accesibile tuturor copiilor și să facă parte din oferta de studiu a fiecărei școli. „Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice și să demonstrați că sunteți de partea bună a istoriei, că vă doriți și credeți într-o Românie Modernă și Educată”, este mesajul profesoarei către șeful statului.
Profesoara amintește că prin ultima variată a legii se solicită acordul explicit al părinților, afirmând că astfel este „sugrumată” inițiativa prin birocrație. Ea spune că informațiile corecte despre igienă, sănătate, protecție sunt vitale, mai ales pentru copiii din medii defavorizate, ai căror părinți nu le pot oferi îndrumarea corectă.
Profesoara consideră că mulți părinți nu vor face cerere scrisă la școală, pentru că nici ei, la rândul lor, nu știu sau nu pot să înțeleagă impactul pozitiv al cunoașterii.
Redăm integral apelul profesoarei Cristina Tunegarau către președintele Klaus Iohannis:
- „Domnule Președinte,
- V-ați construit proiectul politic promițând o Românie modernă, în care fiecare persoană își poate împlini aspirațiile. O componentă fundamentală a acestei viziuni este România Educată, care asigură dreptul oricărui copil la educație de calitate.
- Zilele trecute, un Parlament retrograd a decis să limiteze accesul elevilor români la informații despre viață, sănătate și sexualitate. Fără îndoială, predarea în școli a acestor cunoștințe pentru toți copiii reprezintă o parte necesară a educației în lumea în care trăim și este practicată, într-o formă sau alta, în țările civilizate. Aceste ore trebuie să fie accesibile tuturor copiilor, să facă parte din oferta de studiu a fiecărei școli.
- Însă ultima variată a legii solicită acordul explicit al părinților, sugrumând inițiativa prin birocrație. Informațiile corecte despre igienă, sănătate, protecție sunt vitale, mai ales pentru copiii din medii defavorizate, ai căror părinți nu le pot oferi îndrumarea corectă. Mulți părinți nu vor face cerere scrisă la școală, pentru că nici ei, la rândul lor, nu știu sau nu pot să înțeleagă impactul pozitiv al cunoașterii.
- Avem o datorie morală de a-i sprijini și îndruma mai ales pe copiii vulnerabili, să-i ajutăm să iasă din prăpastia sărăciei și a ignoranței. Nu o să devenim o Românie modernă, câtă vreme avem cel mai mare număr de sarcini în rândul adolescentelor din Europa. Șase din zece mame minore spun că nu au informații esențiale despre contracepție și igiena reproducerii.
- Vă rog să vă ridicați deasupra mocirlei politice și să demonstrați că sunteți de partea bună a istoriei, că vă doriți și credeți într-o Românie Modernă și Educată!”
Reamintim că deputații au adoptat miercuri proiectul de lege prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților. Propunerea a venit din partea deputaților PSD și PNL, care au modificat în comisiile de specialitate Legea 45/2020 privind Educația sexuală în școli.
Ce prevede legea în vigoare (45/2020):
- ”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.
Amendamentul nou introdus:
- „Derularea sistematică în unitățile școlare cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor de programe de educație pentru viața inclusiv educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor”. (Autorii amedamentului: Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD).
CITEȘTE ȘI: DEZBATERE PUBLICĂ Cât de importante sunt astfel de cursuri: ce spun elevii, părinții și ONG-urile