'Apele tac' de Anca Miruna Lazarescu a devenit cel mai premiat scurtmetraj romanesc
Dupa succesul inregistrat la Santa Fe Independent Film Festival (USA), unde a fost laureat al premiului pentru cel mai bun film, la ZUBROFFKA (Polonia) unde a castigat doua premii, Apele tac, filmul Ancai Miruna Lazarescu, laureatul premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj in 2012, a reusit sa adune nu mai putin de 75 de premii nationale si internationale, devenind astfel cel mai premiat scurtmetraj romanesc al tuturor timpurilor.
Filmul a carui premiera a avut loc la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, a fost nominalizat la Oscarurile europene in 2011 si spune povestea a doi prieteni, care, in 1986, vor sa fuga din tara trecand Dunarea inot. Pentru a fi sigur de reusita fugii, Gregor are o singura conditie: Vali trebuie sa isi lase in urma sotia. Produs de Filmallee (Germania) şi de Strada Film, scurtmetrajul ii are pe afiş pe Toma Cuzin (Hartia va fi albastra), Andi Vasluianu (California Dreamin’, Despre Oameni si Melci, Minte-ma frumos) şi Patricia Moga.
„Apele tac” nu a primit doar confirmarea criticilor şi publicului, ci şi a presei din toata lumea:
„Apele tac este o producţie perfecta şi convingatoare, respecta trendurile noului cinema, fiind in acelaşi timp, complet diferita. Este grandios intr-un stil non-comercial, o minune pe care o poţi intalni o data in viaţa.” – Süddeutsche Newspaper, Germania
Scenariul este semnat de Anca Miruna Lazarescu, imaginea de Christian Stangassinger şi montajul de Dan Olteanu.
Anca Miruna Lazarescu este regizor şi scenarist. A inceput studiile de film in Germania, in 2000, unde a lucrat la mai multe scurtmetraje şi documentare. Şi-a petrecut o perioada de studii in Los Angeles, unde a facut asistenţa la cateva episoade ale serialului de comedie Scrubs şi a lucrat pentru CNN Entertainment. „Apele tac” este filmul ei de absolvire a Universitaţii de Televiziune şi Film din München.
In prezent lucreaza la filmul ei de debut ” 68″ care a primit deja premii de dezvoltare din partea FFA (Federal Funding), la Balkan Fund la Thessaloniki International Film Festival, la Torino Film Lab şi MEDIA Funding. Deasemenea, a primit finanţare pentru producţie in cadrul FFF-Bayern (Bavarian Film Funding) si este produs de aceleasi companii care au produs Apele Tac : Filmallee si Strada Film.
FILMALLEE a fost infiintata in 2006, in Munich, de catre David Lindner, realizand in special co-productii. Printre filme, mentionam scurtmetrajele „Renovare” si „Derby” prezentate in competitia Festivalului de film de la Berlin si documentarele „Sons Of The Muse” si „Anatomy of Living”.
Strada Film a fost infiintata in 2004 si a mai produs: „Ryna”,”Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” , „Eu cand vreau sa fluier, fluier”şi „Loverboy”.