Sari direct la conținut

Apelul organizației patronale PATRES către autorități: România trebuie să crească ținta pentru energia regenerabilă la cel puțin 34% pentru 2030

HotNews.ro
Energie eoliana, Foto: Flickr
Energie eoliana, Foto: Flickr

​PATRES, organizație patronală din industria energiei regenerabile, solicită autorităților să pună în aplicare, de urgență, recomandările Comisiei Europene. Reamintim că marți, Comisia Europeană a recomandat României creșterea până la cel puțin 34% a ponderii energiei din surse regenerabile, până în 2030. Aceasta în condițiile în care România a propus o pondere de doar 27,9% în consumul final brut de energie.

Ținta la nivelul UE este de 32%.

Energia regenerabilă trebuie să devină o prioritate pentru România, așa cum este pentru toate țările Uniunii Europene, arată PATRES într-un comunicat de presă.

„Constatăm – cu satisfacție că – la recomandarea expresă a Comisiei Europene, România – prin Ministerul Energiei – trebuie să revizuiască Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC)”, precizează PATRES.

Potrivit acesteia, în Raportul semnat de Comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete și transmis tuturor țărilor Uniunii Europene, se precizează că România trebuie să crească substanțial ținta pentru 2030 de energie din surse regenerabile până la cel puțin 34%. Recomandarea vine după ce Ministerul Energiei a propus, în PNIESC, să se asigure doar 27,9% din consumul de energie al anului 2030 din surse regenerabile. Este o țintă cu mult mai redusă decât obiectivul stabilit la nivelul Uniunii Europene, de 32%.

Dat fiind potențialul țării noastre, nu este deloc o surpriză – nici pentru noi și, în mod cert, nici pentru guvernanți – că Executivul comunitar cere României să crească ținta, care chiar să fie mai mare cu două procente decât cea stabilită pentru țările UE, mai arată PATRES.

În același document, Comisia Europeană mai recomandă României “să sprijine energia regenerabilă, prin luarea de măsuri care să simplifice mediul de operare pentru prosumatori și cooperative energetice, respectiv procedurile de licențiere și autorizare”.

“Nu mai putem permite continuarea unei situații nedrepte și care dezavantajează România în raport cu celelalte țări europene. Nu înțelegem de ce, în România, energia din surse regenerabile este tratată ca o povară, nu ca o oportunitate. Nu vedem sau nu vrem să vedem avantajale. Trebuie să ne schimbăm cu toții percepția. Energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor”, a declarat Viorel LEFTER, Președinte PATRES.

PATRES reprezintă interesele a 110 producători de energie din surse regenerabile, cu putere instalată totală de aproximativ 1.800 MW și investiții în sectorul energetic de aproximativ 2,7 miliarde de Euro.

Citește și Recomandări ale Comisiei Europene pentru România: Energia regenerabilă să reprezinte cel puțin 34% din consum, iar subvențiile energetice să fie eliminate treptat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro