Aproape 300 de romani repatriati din Iranda in 8 luni
Cetatenii romani sint cei mai numerosi, raportat la numarul total al celor din Uniunea Europeana, care au acceptat sa fie repatriati din Irlanda, in perioada ianuarie – august 2008. Marea majoritate sint de etnie rroma. Programul a fost introdus in ultimii ani de Guvernul Irlandez si este destinat cetatenilor UE non-irlandezi care au o situatie financiara grea si care nu se descurca in Irlanda. Acestora le sunt achitate biletele de avion dus catre tarile de origine, dar si mici sume de bani.
O parte dintre cazuri reprezinta si o aplicare a legii de miscare a persoanelor in interiorul UE, care poate duce la expulzarea unor cetateni UE in tarile lor daca acestia au contribuit la infractiuni sau au produs ilegalitati in serviciile sociale si de sanatate ale statului de unde sint expulzati.
In primele 8 luni ale acestui an, 511 cetateni europeni au fost repatriati in tarile de origine. Cei mai multi sint din Romania (298), urmati de polonezi (118) si de maghiari (24).
Numarul mare de romani este explicat de autoritati prin doua motive: majoritatea sunt rromi care nu au bani sa traiasca pe cont propriu in Irlanda, iar unii sunt persoane care nu si-au gasit de lucru, din cauza restrictiilor de pe piata muncii, momentan in vigoare cel putin pina la 31 decembrie 2008, pentru cetatenii romani.
Irlanda aloca in fiecare an pentru acest program 250.000 de euro din taxele strinse la buget.
Potrivit autoritatilor, numarul somerilor de alta nationalitate decit cea irlandeza prezinta o crestere mai ridicata: intr-un singur an, numarul somerilor irlandezi a crescut cu 40%, in vreme ce numarul somerilor cetatenilor din alte tari UE a crescut cu 144%.